miercuri, 10 septembrie 2014

Tot seniorii tureaza motoarele economiei germane, pe fondul unei tinere generatii anemice

Cine are batrani sa-i puna la treaba!", pare sa fie noua deviza adoptata de germani. Acestia se confrunta cu o forta de munca nespecializata in randul populatiei active, motiv pentru care pensionarii sunt atrasi inapoi, la vechile locuri de munca. 
Fenomenul este de asteptat sa ia amploare in urmatoarele decenii, pe fondul unui spor natural negativ inregistrat in Germania, scrie Financial Times.

Apel catre pensionari

In vreme ce o parte din colegii sai se bucura de avantajele unei pensii bune si de foarte mult timp liber, fostul instructor de personal de laDaimler, Christian Gerloff, nu a refuzat sa munceasca in continuare dupa ce s-a pensionat in 2008. La inceput a lucrat pe cont propriu, din pozitia de consultant independent, dupa care, in 2013, a profitat de eliberarea unor posturi in organigrama Daimler, revenind in firma in cadrul unui program dedicat "expertilor pensionari". 

"Au fost cateva schimbari de personal si aveau nevoie de oameni cu un anumit grad de experienta. Noi, expertii varstnici, cunoastem destul de multa lume in cadrul companiei si putem rezolva problemele mai repede", explica Gerloff. Daimler a readus in firma peste 120 de pensionari in posturi cu un program de lucru flexibil, se arata intr-un reportaj din Financial Times.

Fara forta de munca 

Cel mai probabil, exceptiile acestea vor deveni reguli in Germania deceniilor urmatoare, daca este sa luam in calcul rata scazuta de nasteri inregistrata in tara. Populatia trecuta de varsta pensiei numara deja 21 de procente, Germania fiind a doua tara din lume, dupa Japonia, cu un procent atat de ridicat al pensionarilor trecuti de 65 de ani. 

Deja, lipsa de personal calificat din anumite sectoare economice isi face simtita prezenta in industria constructoare de masini, sanatate si fermele de dimensiuni mici si medii. Daimler estimeaza ca, intr-un deceniu, jumatate din agajatii sai vor avea varste de peste 50 de ani, iar pana in 2030 se asteapta ca numarul populatiei active din Germania sa se reduca cu aproximativ 10 procente, pana la cifra de 39 de milioane de persoane. 

Nici metoda uceniciei nu mai da rezultate, numarul celor care vor imbratisa o meserie vocationala urmand sa se reduca cu 19 procente, pe masura ce tinerii prefera studiile universitare in locul scolilor de meserii si ucenici.

Pensionari cu chef de munca

Nemtii au facut eforturi mari pentru a starni apetitul de munca al varstnicilor. De la politici publice privind cresterea varstei de pensionare la 67 de ani, pana la programe flexibile si facilitati acordate pensionarilor care revin la locul de munca, companiile si statul german arata o grija deosebita fata de batranii care invart rotitele celei mai performante economii din Europa

Bosch a generat inca de acum 15 ani un program de reatragere in campul muncii a angajatilor iesiti la pensie. Anul trecut, 1600 de angajati reveniti in companie au prestat peste 50.000 de ore de munca, de doua ori mai mult decat in 2009. De altfel, cifra angajatilor cu varste cuprinse intre 60-65 de ani este de doua ori mai mare decat in 2002. 

Insa noua viziune a Berlinului privind reducerea limitei de varsta de pensionare la 63 de ani ar putea da peste cap toate previziunile expertilor din piata muncii. "Exista pericolul ca persoane care coordoneaza activitati vitale in cadrul companiilor sa prefere iesirea la pensie, crescand riscul ocuparii acestor pozitii de persoane nespecializate", apreciaza Stefan Heidbreder, directorul Fundatiei pentru Afaceri Familiale.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More