sâmbătă, 9 mai 2015

FC Farul, meci fara miza cu CS Balotesti

FC Farul va juca, sâmbătă, cu CS Baloteşti, pe stadionul „Farul” din Constanţa, în meciul contând pentru etapa a şasea din play-out-ul Ligii a II-a la fotbal. Această partidă este ultima a sezonului şi nu are miză. FC Farul nu a avut nicio victorie în play-out, însă nu va mai retrograda, deoarece FC Olt s-a retras din campionat. 

În celălalt meci al rundei, ACS Berceni va întâlni pe FCM Dorohoi. 

Clasament: 1. FCM Dorohoi (34 p), 2. CS Baloteşti (33 p), 3. ACS Berceni (32 p), 4. FC Farul (22 p). 

Constantin Gache este noul antrenor al Farului

Începând de astăzi, FC Farul Constanța are un nou antrenor! Constantin Gache va prelua comanda echipei la două zile după ce Farul s-a despărţit de Marian Dinu. Gache are misiunea de a pregăti echipa constănțeană pentru barajul de menţinere în Liga 2. Noul tehnician va conduce mâine primul antrenament al "alb-albaştrilor".

Constantin Gache se simte la Farul ca acasă. A fost jucător și antrenor al "alb-albaștrilor".
Acum revine pentru a salva echipa de la retrogradare.  Președintele Farului, Auraș Brașoveanu, spune  ce îl recomandă pe Constantin Gache pentru funcția de antrenor la Farul.
La Farul, Gache trebuie să fie și un psiholog bun.
Farul ocupă ultimul loc în clasamentul în patru din play-out. Constănțenii vor disputa barajul pentru rămânerea în Liga 2 indiferent de rezultatele pe care le vor obține în ultimele două partide din play-out.
http://www.reporterntv.ro/stire/fc-farul-a-ajuns-la-un-acord-cu-constantin-gache


"Nu sunt Mourinho, dar ce pot face voi pune in slujba Farului"


Noul antrenor al Farului, Constantin Gache, a condus ieri primul antrenament al „marinarilor“ de la revenirea sa pe banca tehnică a formaţiei constănţene. La şedinţa de pregătire, desfăşurată pe terenul principal, au participat 21 de fotbalişti.


Solicitat de Farul pentru ultimele două meciuri din play-out şi pentru dubla de baraj, Constantin Gache spune că a venit cu sufletul să ajute clubul care l-a format ca jucător şi ca om. Din pricina problemelor cu care se confruntă FC Bihor (una dintre posibilele adversare de la baraj), s-ar putea ca „marinarii“ să nu mai fie nevoiţi să susţină cele două partide pentru menţinerea în Liga a 2-a şi să rămână astfel direct în campionat.
„Sunt farist, Farul m-a făcut ceea ce sunt. Am fost legitimat aici prima dată în anul 1969. Am venit cu sufletul, ca să pun şi eu umărul la ajutorarea clubului. Păcat de situaţia în care se află echipa şi de faptul că a ajuns să susţină baraj pentru menţinerea în Liga a 2-a. Nu sunt Mourinho, dar ce pot face voi pune în slujba Farului. Cred că putem salva echipa de la retrogradare şi am acceptat să vin şi pentru că lotul este valoros. În vestiar, nu e o atmosferă bună, şi de aici au apărut problemele. Ne lipsesc rezultatele. Dar valoarea lotului poate schimba atmosfera. Ultimele două partide din play-out nu mai contează, dar, dacă vom obţine două rezultate bune, moralul ar creşte, iar atmosfera s-ar îmbunătăţi. În mod normal, cele două meciuri ar trebui să fie antrenamente cu public pentru baraj“, a declarat Constantin Gache.

Bogdan Olaru lucrează tot separat

La antrenamentul de ieri, desfăşurat pe terenul principal, au participat 21 de jucători, dintre care unul, portarul Bogdan Olaru, a lucrat separat, nefiind refăcut complet după o accidentare, iar mijlocaşul Bogdan Boritz, deşi nu e jucător al Farului, a primit acceptul clubului să se pregătească la stadion. Ceilalţi 19 au fost: Nanu - portar; Băjan, Cl. Popa, Fl. Pătraşcu, D. Ciobanu, Buzea, Giurgiu, Sescioreanu - fundaşi; Al. Grigoraş, Pâslaru, Cârstoiu, Ochia, Vieru, Szalkai, R. Neagoe, Plămadă - mijlocaşi; M. Enciu, M. Jianu, Muscă - atacanţi.

„În alte condiţii, cred că Farul ar fi fost pe primele locuri“

„După părerea mea, jucătorii care sunt acum la Farul nu se exprimă la adevărata lor valoare. Dacă voi reuşi să elimin această problemă, cred că vom avea şanse de reuşită. Am încredere în băieţi. În alte condiţii, cred că lotul actual ar fi fost pe primele locuri. Am experienţă şi cred că pot să dibui de ce avem nevoie la Farul. Am fost la toate meciurile, dar, ca să cunoşti bine fiecare jucător, una e să te afli în tribună, şi alta pe teren. Farul are în continuare suporteri, însă la stadion vine cam puţină lume. Probabil însă că şi echipa e de vină, pentru că trebuie să ofere un joc mai spectaculos“, a spus Gache. Noul principal va fi ajutat de secunzii Ion Barbu şi Gică Mina. În noua schemă tehnică, pe lângă fostul antrenor Marian Dinu nu se va mai regăsi nici preparatorul fizic Gheorghe Avram.

Pot profita de problemele lui FC Bihor

Aflată pe ultimul loc în clasament, FC Farul mai are de disputat două meciuri din play-out, cu ACS Berceni (sâmbătă, 2 mai, în deplasare) şi cu CS Baloteşti (sâmbătă, 9 mai, acasă), după care, teoretic, urmează dubla de baraj (pe 16 şi 23 mai) cu o echipă din seria secundă a Ligii a 2-a. S-ar putea să nu se mai ajungă însă la baraj, întrucât, din cealaltă serie, FC Bihor are probleme mari, iar pe 5 mai ar putea fi declarată falimentară. În aceste condiţii, Farul îşi va păstra locul în eşalonul secund.

„Parcă ar fi o victorie fără glorie“

„Nu am o preferată anume la baraj, FC Bihor sau Şoimii Pâncota, pentru că nu prea le ştiu, dar vom studia în amănunt jocul celor două formaţii. Totuşi, sunt două meciuri de baraj, la care se poate întâmpla orice, indiferent de situaţia de moment. E adevărat, sunt şanse să nu mai jucăm barajul, dar eu îmi doresc să ne menţinem locul în Liga a 2-a pe cale sportivă. Din ce am înţeles, FC Bihor are probleme şi s-ar putea să nu mai reziste până la finele campionatului, însă parcă ar fi o victorie fără glorie“, a declarat Constantin Gache.

„SUNT MÂNDRU CĂ AM JUCAT LA FARUL!“

CONSTANTIN GACHE, ÎN PERICOL DE MOARTE DUPĂ CE I-A MARCAT UN GOL STELEI (GALERIE FOTO)


Antrenorul FC Farul, Constantin Gache, a fost o piesă de bază în formaţiile de vis ale „marinarilor“ din anii '70 - '80. A debutat în echipa mare la 17 ani şi s-a impus ca un mijlocaş central care a interpretat foarte bine ambele faze ale jocului

Legitimat prima dată la Farul în 1969, Constantin Gache a debutat la seniori în 1975, iar parcursul său ca jucător al „marinarilor“ avea să dureze, cu o scurtă pauză, până în 1986. A început ca mijlocaş la închidere, depunând un mare travaliu, de unde şi porecla „Tractoristul“. Ulterior, a fost distribuit în rolul conducătorului de joc. Bătea bine loviturile libere, era renumit pentru şutul său de la distanţă, iar golul nu îi era străin. O astfel de reuşită, foarte importantă, cu Steaua, putea să-i fie fatală însă.

Cel mai mic dintre cei trei fii ai familiei Gache, Constantin, a văzut lumina zilei pe 21 mai 1957, la Cogealac. Ulterior, la vârsta de şase ani, s-a mutat alături de părinţi şi fraţi la Ovidiu. Aici a început fotbalul, jucând în echipa şcolii. Directorul unităţii de învăţământ a împuşcat doi iepuri dintr-o dată când l-a inclus în formaţie pe micul Costa. Acesta era bun la fotbal, dar şi la carte. „Învăţam bine, iar directorul a zis că mă introduce şi pe mine în teren, ca să ridice nivelul de cultură al echipei. Luam mereu premiu, iar materia mea favorită era matematica. O perioadă, părinţii n-au ştiut că făceam fotbal. Fraţii mei, Cristian şi Nicolae, aveau grijă însă ca fotbalul să nu mă tragă în jos de la carte. Îmi dădeau să rezolv multe probleme şi exerciţii din culegerea de matematică Gheba“, povesteşte actualul antrenor principal al Farului, care va împlini în această lună 58 de ani.

Ca junior, făcea naveta alături de Ştefan Petcu

Antrenorul echipei şcolii de la Ovidiu, Corneliu Bădilă, avea grupă şi la Parcul Pionierilor din Constanţa, unde l-a adus pe Constantin Gache. La Parc, acesta juca într-o echipă bună, care a câştigat campionatul judeţean şi a mers la zonă la Călăraşi. Pe plan local, „pionierii“ se luptau cu Farul, iar din aceste dueluri, tehnicianul „marinarilor“, Adam Munteanu, l-a remarcat pe Costa. Antrenorul a dus însă ceva muncă de lămurire pentru a-l lua pe Gache la Farul, iar, în cele din urmă, l-a convins pe puşti cu un abonament pe autobuz pe traseul Ovidiu - Constanţa. Pe această rută, tânărul fotbalist avea să se întâlnească frecvent cu un alt puşti care făcea naveta (de la Palazu Mare) la antrenamentele Farului, cei doi, colegi de grupă, devenind şi buni prieteni. Numele celuilalt puşti, care, peste ani, avea să capete şi el rezonanţă, este Ştefan Petcu! Gache a fost legitimat la Farul în anul 1969. Echipa de juniori a lui Gache şi Petcu a disputat o semifinală de Campionat Naţional, pierdută cu Steaua. Cei doi jucau însă la o categorie mai mare de vârstă (cu un an), la grupa 1956.

Operat de peritonită

Din ce în ce mai bun, tânărul mijlocaş Constantin Gache a început să fie luat în calcul şi pentru echipa mare, la care a debutat pe când era încă junior, în 1975, la vârsta de 17 ani! „Îmi aduc bine aminte acel meci, o dispută din Divizia A la Constanţa cu Jiul Petroşani, pe care am câştigat-o cu 3-1. Am fost titular, ca mijlocaş, şi am avut ceva emoţii. În acest meci, am purtat numărul 12, dar apoi, la seniorii Farului am jucat numai cu numărul 8 pe spate“, povesteşte Gache. Postul de bază al acestuia a fost cel de mijlocaş central, dar, când era nevoie, era distribuit şi în alte roluri, cum s-a întâmplat de pildă într-un meci la Iaşi, unde, în lipsa lui Dumitru Antonescu, Gache a jucat libero. Acest meci are o istorie aparte. Înlocuitor al lui Antonescu, mijlocaşul nu era nici el în plenitudinea forţelor, având apendicită! După această partidă, Farul a rămas în cantonament pentru partida care urma, cea cu Oţelul, dar Gache se simţea din ce în ce mai rău. A trebuit să fie chemată salvarea, care l-a dus pe fotbalist la spital, unde a fost operat de peritonită!

Turcu s-a ales cu o „sarma“ la ochi de pe urma loviturii lui Gache

Un alt episod care putea avea urmări tragice s-a petrecut la un meci Farul - Steaua, jucat la Constanţa şi câştigat de „marinari“ cu 1-0, golul fiind marcat de Costa, cu un şut de la distanţă. În euforia momentului, mijlocaşul Farului a trecut însă rapid de la extaz la agonie. „Era să mor. Partida s-a jucat pe un teren mocirlos, cu apă. După ce am dat gol, toţi colegii au sărit pe mine, formându-se o grămadă. Eu eram jos, la baza grămezii şi am nimerit cu faţa într-o băltoacă, din care nu reuşeam să ies. Am simţit că mă sufoc. Îmi pătrunseseră apă şi nămol în gură şi în nas. Disperat, ca să mă eliberez, l-am lovit pe cel de deasupra mea, care s-a nimerit a fi Mihai Turcu. Acesta s-a zbătut şi el şi, în cele din urmă, am ieşit din grămadă şi mi-am revenit. Nu a fost necesară intervenţia medicului. Turcu s-a ales cu o «sarma» la ochi de pe urma loviturii mele“, râde Gache când îşi aminteşte.

I se spunea „Tractoristul“

La începuturile sale în echipa mare a Farului, Costa juca mijlocaş defensiv şi „ara“ terenul, astfel încât colegii săi îi spuneau „Tractoristul”. Ulterior, în acest rol, al mijlocaşului de mare travaliu din faţa apărării, a intrat George Drogeanu. „După ce am trecut de 25 de ani, am jucat şi conducător de joc, postură în care apăream destul de des şi la gol. Executam bine loviturile libere şi aveam un şut puternic de la distanţă. Exersam însă toată ziua. Într-un meci cu Craiova Maxima, încheiat 1-1, eu am egalat din lovitură liberă, în minutul 90. Am mai înscris din faze fixe şi în alte partide, precum cele cu Jiul, Corvinul sau Steagul Roşu Braşov. Iar într-o partidă din liga secundă cu Gloria Bistriţa toate reuşitele victoriei noastre cu 3-0 mi-au aparţinut mie. Perioada de jucător la Farul a fost cea mai frumoasă din viaţa mea. Eram tânăr şi erau alte vremuri. Oamenii ne respectau foarte mult în Constanţa, unde eram recunoscuţi peste tot. Farul juca însă extraordinar şi au fost perioade în care, în Divizia A, nu numai că ne luptam de la egal la egal cu Steaua, Dinamo sau cu celelalte forţe, dar le şi învingeam. Sunt mândru că am jucat la Farul! Din perioada junioratului am rămas prieten bun cu Fane Petcu, iar alţi foşti colegi de care mă leagă o lungă şi strânsă amiciţie sunt Ion Codin, Paul Peniu, Petre Buduru, George Drogeanu, Dumitru Nistor, Dumitru Antonescu, Ion Constantinescu sau Mihai Turcu“, afirmă Constantin Gache. Pe timpul său, la Farul a debutat şi a jucat Gică Hagi, iar Costa a fost unul dintre colegii care îl încurajau pe viitorul „Rege“ să-i dea frâu liber pe teren talentului său deosebit, să nu se încorseteze într-un post sau o schemă tactică.

A făcut armata la Corbu

Cei mai mulţi dintre anii perioadei 1975 - 1986 Gache i-a petrecut la Farul, lipsind din acest interval din lotul „marinarilor“ doar vreun an şi jumătate, când a jucat în Divizia B, la Portul Constanţa (un tur de campionat, pe perioada armatei) şi la Cimentul Medgidia. Costa şi-a satisfăcut stagiul militar la o unitate de la Corbu, fiind soldat nouă luni, la termen redus (ca „terist“, graţie facultăţii). Operaţia de peritonită şi perioada lungă de refacere l-au scos însă din lotul Farului, astfel ajungând, la 29 de ani, la Slobozia, în Divizia B, unde, după numai două luni, a devenit antrenor-jucător. La Slobozia a activat doi ani, după care a mers la Mangalia, unde, întrucât nu a primit dezlegare de la Slobozia, a fost doar antrenor, renunţând la cariera de jucător şi dedicându-se din acest moment exclusiv antrenoratului.

Specialist în promovări

Constantin Gache a pregătit multe echipe până acum, ca principal sau ca secund, iar succesele nu l-au ocolit nici în această meserie. A activat la Callatis Mangalia, FC Farul, Juventus Bucureşti, Astra, Portul Constanţa, Delta Tulcea sau Săgeata Năvodari. Cu echipa din Mangalia are trei promovări în Divizia B, iar pe Delta a urcat-o într-un eşalon superior de tot atâtea ori, două dintre aceste reuşite fiind accederi în prima divizie, unde Tulcea nu a putut însă juca. Şi pe Portul a promovat-o în Divizia B. La Farul a fost şi antrenor secund (ajutând de pe bancă tehnicieni precum Costică Rădulescu, Gheorghe Constantin, Ion Marin sau Vasile Simionaş), şi principal, în mai multe mandate, iar clubul său de suflet l-a slujit şi ca oficial (vicepreşedinte, iar apoi preşedinte).

Costin Gache a evoluat la Las Vegas şi a fost arbitru la Singapore

Constantin este căsătorit cu Mirela din 1982, iar cei doi au împreună doi băieţi, Costin (30 de ani) şi Cristian (25 de ani). Ambii au cochetat cu fotbalul, dar s-au dedicat apoi unui alt domeniu, fiind bartenderi de succes. „Costin are studii superioare în domeniul ciberneticii, iar Cristian în turism. Le-a plăcut însă mereu spectacolul din spatele barului şi au dovedit o îndemânare deosebită. Costin a fost declarat cel mai bun bartender din România. A evoluat şi la Las Vegas, iar în Singapore a fost arbitru“, este mândru Costa de feciorii săi, rod al unei iubiri înalte şi al unei vieţi împlinite alături de Mirela. Soţia antrenorului Farului a practicat şi ea sportul, făcând handbal şi baschet. Cei doi s-au cunoscut de tineri, din liceu.

Juventus a refuzat oferta Barcelonei de 80 de milioane de euro în schimbul mijlocaşului Paul Pogba în vîrstă de 22 de ani.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More