Icrele de pește sunt acoperite de o pieliță fină în care se găsesc și mici vase de sânge. Pielița trebuie curățată cu grijă, complet, pentru că altfel icrele se vor strica mai repede. Dar, dacă sunt bine curățate și conservate cu sare, ele pot fi ținute o perioadă mai lungă la frigider.
Icrele proaspete, după ce au fost curățate foarte bine, se pun la scurs într-o sită câteva ore. Apoi se amestecă ușor cu sare, cantitatea de sare fiind de 10% din cantitatea de icre.
Pe măsură ce sunt frecate cu sare ele își schimbă culoarea. Se pun apoi într-un borcan, astfel încât să se umple borcanul complet, iar deasupra se toarnă un deget de ulei, pentru a preveni apariția mucegaiului.
Pregătite cu sare la borcan, icrele de pește se păstrează la frigider câteva săptămâni, timp în care culoarea lor se deschide. Spre exemplu, icrele de crap devin mai portocalii și capătă astfel o culoare foarte plăcută.
Ele pot fi păstrate la rece timp de o lună sau chiar două luni. De câte ori iei icre din borcan pentru a pregăti o salată, restul de icre trebuie bine îndesat cu lingura, să nu intre aer, și acoperit din nou cu ulei.
Dupa ce scoatem icrele din peste indepartam pe cat posibil membrana care le tine si amestecam cu o lingura de lemn, pentru omogenizare. Adaugam sare de bucatarie astfel incat lichidul ce leaga bobitele de icre se va albi usor . Chiar daca vi se pare ca e cam multa sare, nu ezitati sa adaugati, altfel icrele nu vor tine mult timp.
Punem icrele in borcane curate cu capac si dam la frigider.
Este posibil ca in 2-3 zile sa se lase la fundul borcanelor un lichid rosiatic. E semn ca nu am pus suficienta sare .Desfacem capacele si scurgem lichidul, apoi adaugam putina sare peste icre si amestecam din nou , folosindu-ne de lingura din lemn . Daca borcanul nu este suficient de plin, acoperim icrele cu o pelicula de ulei din floarea soarelui, pentru a evita formarea mucegaiului.
Pastram borcanele in frigider.
La inceput icrele sunt maronii la culoare, dar dupa alte cateva zile de pastrat cu sare vor capata o culoare portocalie, semn ca-s numai bune de gatit .
Cat timp poti tine pestele la frigider sau la congelator pentru a fi sigur ca nu te imbolnaveste
Pentru un iubitor de peste, cel proaspat, prins de mana lui si gatit in acea zi, este cel mai savuros. Daca si tie iti place pestele si nu ai posibilitatea sa il prinzi cu mana ta, cel mai indicat loc de cumparare este pescaria sau un magazin „sigur” care sa indeplineasca totate conditiile de igiena si depozitare a pestelui. In cateva cuvinte, sa fie un loc curat, pestii sa fie acoperiti cu gheata sau tinuti in acvarii adecvate si sa nu miroase a peste stricat.
Cum arata pestele proaspat
1. Are pielea cu un luciu metalic, acoperita de un mucus transparent, care devine opac atunci cand pestele se invecheste.
2. Pestele foarte proaspat, cufundat in apa se lasa la fund, iar corpul este foarte rigid (nu se indoaie).
3. Solzii sunt luciosi si nelipiciosi, bine fixati in piele.
4. Ochii pestelui proaspat sunt clari, stralucitori si usor bulbucati.
5. Carnea trebuie sa fie ferma si elastica, fara oase iesite in afara. Atunci cand este apasata usor cu degetul, urma lasata trebuie sa dispara imediat.
6. Insa cea mai sigura metoda de a verifica prospetimea pestelui este sa verifici branhiile; acestea trebuie sa fie rosiatice-rozalii, umede si fara miros daca pestele este foarte proaspat, in nici un caz vinetii sau maronii.
7. Fileurile de peste alb proaspat trebuie sa fie curate, cu carnea umeda, usor translucida si, bineinteles, sa miroasa a proaspat.
Cum arata pestele alterat
1. Solzii sunt decolorati, lipiciosi si se desprind usor de pe piele.
2. Abdomenul este moale.
3. Ochii sunt adanciti in orbita, opaci sau murdari.
4. Branhiile sunt vinetii, cu mucus si miros greu de putrefactie.
5. Pielea este inchisa la culoare, cu mucus abundent si miros greu.
6. Cufundat in apa, pestele invechit pluteste.
7. Viscerele sunt sangerande, cu miros neplacut.
8. Carnea este moale, lipsita de elasticita si flasca. Daca la usoara presare cu degetul, in carne ramane o usoara adancitura, atunci pestele este invechit.
Cat timp se pastreaza pestele proaspat
Daca nu este tinut la temperatura si in conditii de igiena corespunzatoare, pestele proaspat se strica foarte usor. Acesta trebuie curatat de maruntaie cat mai repede dupa ce l-ati prins sau cumparat, pentru ca acestea se altereaza cel mai repede. Dupa ce l-ati curatat il depzitati la frigider sau congelator. Iata cat timp poate fi tinut la rece pestele proaspat in conditii de siguranta:
1. In frigider
Pestele proaspat curatat se pastreaza la frigider o zi, maxim doua, la o temperatura care sa nu depaseasca 4 grade. Dupa aceasta perioada sau daca temperatura este mai mare, fie si cu un grad, aspectul si gustul incep sa se modifice.
Daca ai ales sa il tii la frigider, dupa ce l-ai curatat, tamponeaza-l usor cu servetele de hartie, pentru a indeparta apa, acopera-l cu folie de plastic sau pune-l intr-un recipient inchis pentru a nu intra in contact cu alte alimente si pune-l in frigider, pe raftul cel mai de jos (deasupra sertarelor de legume si fructe). Daca stii ca nu-l gatesti imediat ce l-ai cumparat, mai bine marineaza-l si apoi pune-l la rece, in frigider, intr-un vas inchis.
2. In cogelator
Pestele proaspat curatat si portionat se tine la congelator la o temperatura de -18 grade C sau chiar mai scazuta. In cazul pestelui gras (scrumbie, macrou, nisetru, crap de crescatorie, hering, somon), perioada recomandata de depozitare prin congelare este de maxim 3 luni.
Pestele proaspat slab (caras, salau, stiuca, biban, cod, merlucius) se poate pastra la congelator, in conditii de siguranta pentru maxim 6 luni, atat timp cat temperatura este constanta.