Ce nu expiră când expiră? Gramatical e un simplu oximoron (asocierea a doi termeni contradictorii) însă, în realitatea alimentară, sunt multe lucruri care rămân valabile luni şi chiar ani după data de expirare. Astfel încât le veţi putea cumpăra la preţuri derizorii înainte de data de expirare şi să le utilizaţi în continuare.
Cum e posibil, vă veţi întreba pe bună dreptate. Dacă sunt în continuare bune de ce nu extind producătorii termenul de valabilitate? Cum voi şti că nu mănânc alimente alterate?
În primul rând producătorii sunt determinaţi de legislaţia locală să se încadreze în anumite termene pentru care îşi asumă responsabilitatea. Mai apoi valabilitatea se referă la păstrarea produsului într-un anumit fel, în condiţii de manipulare şi transport industrial. Însă perioada de valabilitate a produsului se referă doar la perioada de timp în care compania producătoare poate fi trasă la răspundere legal pentru nerespectarea standardelor de calitate. După perioada de valabilitate, produsul trebuie retras de la comercializare. Asta nu înseamnă obligatoriu că este alterat sau că şi-a pierdut din calitate, atâta timp cât este păstrat în ambalajul original, intact şi fără urme de deteriorare, şi a fost conservat corespunzător (frigider, congelator, etc.). Iar dacă este păstrat în condiţii speciale, altele decât cele impuse de producător, perioada de siguranţă alimentare creşte şi mai mult. Ca o paranteză, deteriorarea ambalajului sau păstrarea lui necorespunzătoare îl poate face inutilizabil chiar dacă se află în perioada de garanţie.
Dar să vedem ce se poate consuma în condiţii de siguranţă şi pentru cât timp. Există 3 tipuri de produse care se pot consuma în siguranţă chiar şi după expirarea termenului de valabilitate, cu o durată mai mare sau mai mică, în funcţie de metoda de conservare: proaspete (câteva zile în plus), congelate (câteva săptămâni sau luni în plus) şi conservate sau uscate (luni sau chiar ani în plus).
Alimente proaspete
1.Laptele
Cei care au copilărit la ţară ştiu un adevăr simplu: laptele se strică când se strică:) Laptele proaspăt (nu U.H.T.) sau dulce are o valabilitate redusă, de doar câteva zile, însă se poate folosi câteva zile şi după expirarea termenului de valabilitate, dacă a fost păstrat nedeschis în ambalajul original. Pentru a verifica dacă laptele este apt pentru consum, încălziţi o lingură de lapte deasupra unei flăcări (aragaz, brichetă, lumânare). Dacă nu se brânzeşte (separă), laptele se poate consuma. Mai mult, îi puteţi prelungi valabilitatea şi mai mult dacă îl fierbeţi.
2. Ouăle
Greu de crezut că ouăle care sunt atât de sensibile pot să fie consumate în siguranţă şi după expirarea termenului de valabilitate care este de 30 de zile. Cu toate acestea ele pot să fie bune chiar şi două săptămâni după acest termen dacă sunt intacte şi au fost păstrate la rece. Pentru a verifica dacă sunt apte pentru consum scufundaţi-le într-un vas transparent (un pahar, de exemplu) cu apă rece. Dacă se scufundă se pot folosi în continuare. Dacă se ridică de pe fundul vasului, aruncaţi-le.
3. Brânza
Brânza dulce sau de vaci se poate consuma câteva zile după expirarea termenului de valabilitate, dacă a stat închisă în tot acest timp şi/sau nu prezintă un miros înţepător sau gust acru, acid. Brânza maturată, cum este parmezanul sau cheddar, rezistă până la o lună după data de expirare dacă este păstrată în frigider, chiar şi dacă are un strat de mucegai subţire la suprafaţă, pe care îl puteţi îndepărta cu un cuţit.
4. Carnea
Valabilitatea cărnii proaspete este un subiect sensibil. În general carnea rezistă puţin după data de expirare. Mai mult dacă a fost ambalată în vid şi păstrată la rece. Totuşi, carnea poate să fie consumată atâta timp cât nu este lipicioasă la atingere, nu prezintă decolorări şi nu are un miros pregnant de carne. Ca idee generală, atât carnea cât şi peştele atunci când sunt proaspete nu au un miros de carne sau peşte…Mirosul se accentuează o dată cu dezvoltarea bacteriilor.
5. Untul
Untul expirat se poate folosi cu siguranţă atâta timp cât nu are un miros acid de brânză. Pentru a-l folosi şi mai târziu, aruncaţi-l în congelator şi folosiţi-l în prima prăjitură pe care o faceţi.
6. Pâinea
Termenul de valabilitate al pâinii este calculat pentru pâinea păstrată la temperatura camerei. Dar termenul se poate extinde mult şi chiar foarte mult prin păstrarea ei în frigider sau în congelator. În frigider îşi dublează valabilitatea iar dacă este păstrată în congelator se poate consuma în siguranţă şi după săptămâni sau luni. În frigider se păstrează în pungă iar în congelator este bine să se păstreze gata feliată, bine închisă. Pentru a o folosi e suficient să o puneţi direct congelată în prăjitorul de pâine sau pe plită.
7. Fructe, legume şi salate
Se pot consuma zile şi chiar săptămâni după termenul de valabilitate, dacă au fost păstrate bine, mai ales în frigider, sunt tari şi îşi păstrează caracteristicile cunoscute. Marginile frunzelor de salată înnegrite, părţile moi ale fructelor şi legumelor afectate parţial se pot tăia şi îndepărta atâta timp cât întregul nu a fost compromis şi poate fi utilizat.
8. Pastele prospete
Se pot păstra săptămâni sau chiar luni după expirararea termenului de valabilitate dacă le depozităm în congelator, în pungi uscate, închise bine. Sau în ambalajul original.
Produse congelate
Produsele congelate (legume, cărnuri, peşte, etc.) se pot folosi mult mai mult timp decât ne recomandă termenul de valabilitate atâta timp cât ambalajul este intact, lanţul de frig a fost menţinut pe perioada transportului şi stocării şi nu a suferit congelări/decongelări (vizibile într-o cantitate mare de gheaţă în interiorul ambalajului). Pentru a vă asigura că produsele sunt corespunzătoare din punct de vedere al calităţii, observaţi-le după dezgheţare: legumele nu trebuie să fie moi sau decolorate, carnea trebuie să fie fermă la atingere şi nu trebuie să aibă pete şi nici un miros intens. La fel peştele, trebuie să fie ferm, oasele să nu se desprindă iar mirosul să nu fie puternic. Am spus tot timpul că un produs congelat bine e de preferat unuia proaspăt păstrat prost, deoarece produsele destinate congelării trec în tunelul de frig la câteva ore după culegere sau sacrificare.
Produsele uscate
1.Fulgii de cereale
Pungile cu fulgi de cereale, chiar şi cele desfăcute, se pot păstra zile şi chiar săptămâni după expirarea termenului de valabilitate. Important este să le închideţi bine după fiecare utilizare cu o clemă specială (se găseşte la Ikea) sau cu un banal cârlig de rufe, pentru a preveni umezeala din aer să le înmoaie şi să le facă neapetisante.
2. Biscuiţii, chipsurile şi gustările sărate
Se păstrează bine zile şi săptămâni după expirarea termenului de garanţie, dacă sunt păstrate închise, în ambalajul original, în locuri răcoroase, uscate şi întunecoase (dulapuri sau cămări).
3. Făinurile
Un segment aparte îl reprezintă făinurile, care se păstrează bine atunci când sunt închise (pentru a nu atrage insectele) şi sunt păstrate în cămări răcoroase şi uscate, departe de sursele de lumină. Făinurile se păstrează după expirarea termenului de valabilitate în felul următor:
- Făina albă de grâu (6-8 luni)
- Făina de orez (6-8 luni)
- Făina de porumb (6-8 luni)
- Făina de cartofi/fulgii (6-8 luni)
- Făina integrală de grâu (4-6 luni)
- Făina cu agent de creştere (4-6 luni)
- Mălai (9-12 luni)
4. Cerealele (orezul)
Aşa cum vedeţi mai sus, făinurile integrale se păstrează mai puţin decât cele procesate. Acesta este motivul, aparent paradoxal, pentru care cerealele (grâu, orez, secară, etc.) integrale sunt mai scumpe decât cele procesate, în ciuda faptului că ele necesită mai puţină muncă: pentru că învelişul cerealelor (păstrat la cele integrale) este bogat în grăsimi, acestea se alterează mai repede decât cele al căror înveliş a fost îndepărtat, şi le face mai perisabile şi implicit mai scumpe. Deoarece nu are acest înveliş care să-l facă vulnerabil, toate tipurile de orez alb se păstrează săptămâni şi chiar lungi după expirarea termenului de valabilitate.
5. Pastele uscate
Pastele uscate, în special cele fără ou (care pot să prindă un miros rânced), au un termen de valabilitate de aproximativ doi ani. Dar se pot păstra cu uşurinţă cel puţin încă un an, dacă sunt ferite de umezeală, căldură şi lumină. Atâta timp cât nu au niciun miros special şi nu sunt exagerat de fărâmicioase, vor rămâne la fel de “proaspete” şi peste un an.
Conservele
Conservele sunt un capitol special. Pentru că sunt făcute să dureze, şi să dureze şi să dureze…În general, durează mult mai mult decât ne spune data indicată pe capac. Cele în borcane mai puţin, cele în cutii mult mai mult. Inventate în timpul războiului, pentru a ajunge în siguranţă la militarii aflaţi departe de sursele de hrană, conservele în cutii metalice sunt garantate în general 3 ani. Dar durata în care conţinutul unei conserve se poate utiliza în condiţii de siguranţă urcă până la şapte ani de la data fabricării ei! Important e ca fiecare cutie să fie intacte, fără lovituri sau urme de rugină, şi să fi fost păstrată în condiţii normale de depozitare. Atâta timp cât conţinutul nu prezintă mirosuri sau gusturi speciale, se pot consuma în siguranţă.
Produse care nu expiră
Din punct de vedere al legislaţiei, nu există aşa ceva. Toate produsele comercializate trebuie să aibă înscris pe etichetă un termen de valabilitate. Însă, există unele produse care pot fi consumate zeci, sute şi chiar mii de ani! Sarea, de exemplu, deşi are un termen de valabilitate, este doar un mineral aflat în stare naturală în pământ sau apă. Se poate înmuia dacă este păstrată necorespunzător dar asta nu înseamnă că nu poate fi folosită. La rândul ei mierea, chiar şi zaharisită, se poate folosi pentru o perioadă nedeterminată de timp. Arheologii au descoperit în mormintele faraonilor mierea, la mii de ani după îngropare, care şi-a păstrat calităţile…
Aşa cum vedeţi mai sus, termenul de valabilitate are de multe ori o valoare orientativă, pe care e bine să o ştim dar pe care, uneori, putem să o ignorăm cu bună ştiinţă.
În final, chiar dacă alegeţi să aveţi încredere în noi, păstraţi-vă simţul critic. Nu consumaţi produse care arată, miros sau au gust ciudat, chiar dacă eticheta vă spune că sunt în termenul de valabilitate.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu