Acumulator/Baterie Laptop Asus A32-N61
Caracteristicile bateriei Asus A32-N61:
voltaj: 11.1V
capacitate: 4400 mAh
numar celule: 6 celule
dimensiune: 204 x 48 x 21 mm
greutate: 400 g
culoare: negru
conditie:Baterie Laptop Asus A32-N61 Noua Compatibila
Sfaturi pentru utilizarea bateriei Asus A32-N61
formatati bateria la cumparare: efectuati cel putin 1 ciclu de incarcare/descarcare complet;
folositi bateria: nu folositi laptop-ul doar cu cablu de alimentare conectat;
temperatura ridicata produce o uzura acelerata a bateriei, curatati ventilatorul laptopului in mod regulat;
reduceti consumul laptopului: reduceti luminozitatea ecranului, deconectati dispozitivele pe care nu le folositi regulat, dezinstalati programele care ruleaza inutil.
Ce inseamana formatarea bateriei?
Parcurgerea unui ciclu (recomandat doua/trei) complet de incarcare/descarcare cu scopul ca laptopul si bateria noua sa ajunga la capacitate maxima de functionare.
Cum ajuta formatarea?
Prin parcurgerea unui ciclu complet de incarcare descarcare laptopul invata care este limita maxima si cea minima a bateriei, care sunt timpii de incarcare si ce temperaturi se ating in acest proces.
De ce conteaza parametri de incarcare?
Pentru ca nici o baterie nu este la fel, laptop-ul are nevoie de acele date pentru:
- a selecta un program optim de incarcare, prin protejarea bateriei de incalziri excesive
- a incarca complet bateria
- a furniza date cat mai exacte despre procentul de incarcare al bateriei si timpul ramas de functionare
Cum se formateaza o baterie de laptop?
1) Incarcati bateria complet
Pentru formatarea bateriei laptop este recomandat asa numita incarcare “peste noapte” aproximativ 12 ore.
2) Descarcati bateria complet.
Pentru ca descarcarea sa fie completa, setati laptopul sa nu intre in sleep mode, sau stand by cand ajunge la o capacitate de 5-10%.
3) Repetati acest ciclu de minim doua ori.
Atentie!!! Uneori laptop-ul dumneavoastra va intrerupe incarcarea noului acumulator inainte ca acesta sa ajunga la capacitate maxima. Acest lucru se intampla de obicei pentru ca temperatura acumulatorului depaseste anumite limite.O data ce aceasta limita a fost depasita laptopul invata si va incerca pe viitor sa nu mai incarce asa de rapid bateria si deci o va feri de supra-incalzire. Daca vi s-a intamplat astfel, urmati urmatoarea procedura: opriti laptopu,scoateti acumulatorul din laptop lasati-l sa se raceasca apoi introduceti-l din nou si reluati ciclul de incarcare. Nu va panicati, este normal sa se intample astfel la prima incarcare a bateriei.
Trebuie sa formatez bateria noua chiar daca am formatat bateria veche cand am cumprat laptopul?
Da, dupa cum ziceam bateriile nu sunt niciodata la fel, chiar daca sunt ambele noi, deci formatarea este recomandata la fiecare schimbare de baterie. Ba chiar mai mult este recomandat sa formatati bateria o data la 6 luni de functionare.
Bateria mea noua a ajuns incarcata doar 60%, de ce?
Majoritatea bateriilor vin incarcate 60%-80% pentru ca aceasta este capacitate optima de pastrare a bateriilor.
OK, in primul rand, situatia nu este una buna. Nu prea poti sa repari o baterie asa, de la sine, fara sa o desfaci si sa incepi sa inlocuiesti cate ceva. Exista cateva companii care ar putea reconditiona bateria, insa rezultatul s-ar putea sa nu fie pe placul vostru sau sa iasa cam scump. Unii producatori sunt contra acestei “reconditionari” si s-ar putea chiar sa va pierdeti garantia laptopului (daca mai aveti). Cel mai bun lucru ar fi sa
inlocuiti bateria cu una noua pentru a evita alte probleme si costuri suplimentare. Mai nou, bateriile de laptop sunt special facute pentru un anumit model de laptop, asa ca trebuie sa aveti in vedere dimensiunea acesteia si puterea. Aici aveti 2 baterii pentru 2 laptopuri de aceeasi firma, dar model diferit.
Baterie pentru un laptop
Toshiba 7020CT
Baterie pentru un laptop
Toshiba Tecra 9100
Exista insa un mod prin care va puteti salva bateria si anume sa desfaceti vechea baterie si sa inlocuiti acumulatorii din interior. Daca totul va merge bine si reusiti sa reparati bateria, veti iesi mai ieftin decat daca a-ti fi cumparat una noua. Dar sunt sanse ca reparatia sa nu fie un succes, sa gresiti in timpul reparatiei si sa ajungeti tot la o baterie stricata care va poate afecta si laptopul. Va voi prezenta cativa pasi pentru a va repara bateria.
Veti avea nevoie de o surubelnita si de un cutit X-acto. (luam ca exemplu o baterie cu 6 celule)
1. Descarcati complet bateria. Scoateti bateria din laptop si notati modelul bateriei.
2. Desprindeti cu grija spatele bateriei cu surubelnita. Veti gasi 6 acumulatori acoperiti cu plastic. Notati modelul fiecarui acumulator. Modelul se poate gasi pe acel plastic.
3. Comandati 6 acumulatori noi in functie de modelul celor vechi. Puteti lua niste acumulatori cu mai multi mAh decat cei vechi pentru a rezista mai mult timp.
4. Folosind cutitul, taiati plasticul si scoateti acumulatorii, dar nu ii aruncati. Scoateti toate firele pana ramaneti cu carcasa bateriei goala.
5. Puneti acumulatorii cei noi in plasticul in care au fost cei vechi.
6. Asezati acumulatorii in carcasa si reconectati firele.
7. Inchideti carcasa bateriei si introduceti bateria in laptop. In final, incarcati bateria la maxim.