Deși la început s-a spus că originea COVID-19 este într-o piața din Wuhan, chinezii au acum alte teorii. Mai mulți politicieni, reprezentați media și personalități din China acuză Statele Unite, după ce Robert Redfield, directorul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, a avut un răspuns evaziv când a fost întrebat despre anumite decese cauzate de gripă din Statele Unite. Chinezii susțin că ar fi fost de fapt provocate de COVID-19. „Statele Unite au recunoscut că printre cei care au murit de gripă sunt persoane care aveau coronavirus. Adevărata sursă a virusului e SUA”, a fost una dintre reacțiile din media, scrie The Guardian
Teoria a prins tot mai mult contur după ce epidemiologul Zhong Nanshan a spus pe 27 februarie că „deși virusul a apărut prima dată în China, nu înseamnă că își are originea în China”. 
80.849 de cazuride coronavirus au fost identificate în China până acum

„Poate că armata din SUA a adus coronavirus la Wuhan” 

Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din China, a avut cel mai dur mesaj și a acuzat direct Statele Unite. „Când a apărut primul caz în SUA? Câtă lume e infectată? Care este numele spitalelor? Poate că armata SUA a adus epidemia în Wuhan! Statele Unite trebuie să arate transparență și să facă publice toate datele! Ne datorează o explicație!” (sursa: CNN)

Până în acest moment, 157.000 de persoane au fost diagnosticate cu coronavirus. Au fost înregistrate 5.900 de decese și 76.000 de vindecări. În România sunt 123 de cazuri de coronavirus și niciun deces.