DESCRIERE
Daca sunteti bautori de sampanie si va place sa produceti in casa delicatesele preferate, atunci iata o provocare in fata careia nu veti rezista. Puteti produce foarte usor sampania acasa, avand avantajul de a consuma la final un produs natural si fara chimicale si de a experimenta sentimentul de satisfactie a propriei munci in momentul deschiderii sticlei.
Sampania, o delicatesa
In locul metodei traditionale, denumite "methode champenoise", puteti alege metoda cea mai simpla de fabricare a sampaniei de casa, asa zisa "homebrew method". Aveti nevoie de un kit pentru fabricarea vinului, 6 sticle de sampanie cu capac ermetic, o palnie de plastic si drojdie de sampanie.
Preparati vinul
Cititi cu atentie instructiunile kitului si incepeti cu prepararea vinului alb, baza sampaniei de casa. Amestecati struguri de Champagne, portocale, prune, mere si coacaze pentru un vin usor, cu arome fructate. Aveti grija la continutul de zahar! O cantitate ce depaseste 500 de grame la 4 litri de vin va impiedica fermentarea drojdiei mai tarziu.
Kit pentru prepararea vinului
Lasati vinul proaspat produs sa se limpezeasca, apoi adaugati sirop realizat din doua parti de zahar dizolvate intr-o parte de apa. Aveti nevoie de aproximativ 65 de grame de zahar la 3,5 litri de vin. Nu exagerati cu indulcitorul, altfel riscati ca sticlele sa va explodeze. Fierbeti siropul, adaugati-l in vin, amestecati bine, apoi lasati sa se raceasca la temperatura camerei.
Nu folositi vin din comert ca baza pentru sampania de casa pentru ca riscati sa stricati amestecul si, mai mult ca sigur, va suprafermenta si va exploda.
Pregatiti drojdia de sampanie
Puneti drojdia de sampanie intr-un pahar cu apa calduta si un varf de cutit de zahar si lasati-o sa stea timp de sase ore. Adaugati treptat vinul si lasati din nou amestecul sa stea timp de sase ore, pana cand ati turnat tot vinul. In tot acest timp, pastrati recipientul acoperit.
Drojdie de sampanie, necesara fermentarii
Dupa ce ati amestecat bine vinul, turnati-l in sticle, asigurandu-va ca nu ati umplut sticla pana sus, ci ati lasat aproximativ 4-5 centimetri de aer la gatul sticlei de sampanie. Inchideti recipientele bine si lasati amestecul la fermentat.
Folositi sticle de sampanie sterile, uscate si la temperatura camerei. Pentru o curatare si sterilizare optime, scufundati sticlele in apa peste noapte, clatiti-le, apoi sterilizati-le timp de 30 de minute in cuptorul incins la 200 de grade Celsius.
Sticla de sampanie cu capac errmetic
Etapa fermentarii sampaniei de casa
In prima saptamana a fermentarii, pastrati amestecul la temperatura camerei. Apoi puteti muta sticlele intr-o incapere mai racoroasa, la aproximativ 15 grade, pentru un proces mai lent de fermentare. Sticlele trebuie sa stea la fermentat cel putin trei luni inainte sa fie desfacute. In ultima treime a etapei fermentarii, invartiti rapid sticlele o data la doua zile. Nu agitati continutul, ci doar invartiti cu rapiditate, apoi asezati la loc recipientul. Cand lichidul este limpede, transparent si clar, puteti considera ca sampania de casa este gata si sticla poate fi desfacuta.
Temperatura optima la care se recomanda sa consumati sampania este 0 grade Celsius. Bine racita si cristalizata, sampania de casa este gata pentru a fi servita la ocazii speciale, concurand umar la umar si chiar intrecand sampaniile din comert.
Sampanie de casa, servita rece
Citeste mai mult:
Cum sa devii producator de bere cu doar 200 de euro
Citeste mai mult:
Cum sa devii producator de bere cu doar 200 de euro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu