vineri, 4 decembrie 2015

Gala Oamenii Timpului

Botosaniul are sansa de a avea un stadion nou. Valeriu Iftime a fost nominaizat de "Gala Oamenii Timpului" , la sectiunea "Antreprenoriat" de initierea proiectului de stadion modern de tip englezesc de 11.000 de locuri.
Valeriu Iftime (n. 1960) este patronul grupului de firme Elsaco Electronic, care activează în domeniul echipamentelor de contorizare a apei reci, apei calde, energiei termice. Cu o cifră de afaceri de 12 milioane de euro, grupul deține în prezent 14 reprezentanțe în toată România. Pe lângă afacerea de mare succes pe care o administrează, Valeriu Iftime este un mare iubitor al fotbalului botășănean, motiv pentru care este și sponsorul principal al clubului FC Botoșani. Clubul a fost preluat de Valeriu Iftime în 2005 și a reușit în 2014 să promoveze până în Liga 1. Suma investită în actuala echipă de fotbal a Botoșaniului depășește un milion de euro.
Nominalizarea pentru categoria Antreprenoriat a fost făcută pentru inițierea noului proiect de stadion din Botoșani, care va avea 11 000 de locuri. Stadionul de tip englezesc cu arhitectură modernă va avea o acustică deosebită și va reprezenta un centru de atracție al orașului. În jurul stadionului se vor construi spații comerciale, parcări și o zonă pietonală. Actualul gazon, de o calitate superioară, nu va fi schimbat.
După victoria în faţa Petrolului Ploieşti, FC Botoşani a reusit să obţină un rezultat pozitiv şi în meciul cu Pandurii Tg. Jiu. Elevii lui Cristi Pustai au invins cu scorul de 0-3 in deplasare la Mediaş una dintre cele mai bune echipe din actualul sezon de Liga 1.
Echipele de start:
Pandurii: Mingote – Unguruşan, Vasco, Filipetto, Momcilovic – Săpunaru, Droppa – Ciucur, Nistor, Răduţ – Nicoară
FC Botoşani: Pleşca – Patache, Ngadeu, Miron, Popovici (65 Plămadă) – Cucu, Vaşvari – Fulop, Cabrera, Bordeianu (88 Cordoş) – Hadnagy (40 Ivanovici)
Pandurii au început în atac partida şi încă din primul minut s-au instalat în jumătatea de teren a botoşănenilor avand mai multe ocazii la poarta lui Plesca. În minutul 13 a venit şi prima ocazie a botoşănenilor. Vaşvari a executat o lovitură liberă de la 20 de metri dar mingea este deviată în corner. Lovitura de colţ este executată de Fulop, Ngadeu sare mai sus decât Săpunaru şi marchează cu capul. FC Botoşani a avut şansa de a majora scorul, tot în urma unui corner executat de Fulop dar Cucu nu a reuşit să reia spre poartă. În minutul 25, FC Botoşani are o ocazie incredibilă. Popovici a scăpat singur cu Mingote dar şutează în portarul Pandurilor. În minutul 28 scorul devine 0-2. Botoşănenii au scăpat pe contraatac, Hadnagy şutează la colţul lung, Mingote respinge până la Popovici care împinge mingea în poartă. Trei minute mai târziu, Hadnagy putea marca al treilea gol al botoşănenilor. Scăpat pe partea dreaptă, golgheterul botoşănenilor a şutat pe jos dar mingea a trecut puţin pe lângă poarta lui Mingote. În minutul 35, Momcilovic are şansa golului dar Pleşca salvează formaţia botoşăneană cu o paradă spectaculoasă.
Repriza secundă încpe cu o mare ocazie a botoşănenilor. După o combinaţie a botoşănenilor, Cabrera reia pe poartă din interiorul careului dar Mingote respinge în corner. Gorjenii pun stapanire pe joc si au cateva ocazii de a marca dar apararea botosaneana a fost mai precisa decat in jocurile precedente si a inchis druml spre gol. La ultima faza a meciului, in minutul 90+5 botoşănenii au inchis tabela la 0-3. Vaşvari şutează puternic din lovitură liberă, Mingote respinge în faţă iar Cucu marchează pentru botoşăneni aducand toate cele trei puncte puse in joc.
După etapa a 21-a FC Botoşani acumulează 20 de puncte, urcand pe locul 10. Urmatoarele doua partide pe care le mai are de jucat FC Botoşani in acest retur sunt pe Municipal pe 13 decembrie contra celor de la CFR Cluj si pe 18 decembrie contra formatiei Concordia Chiajna.


Valeriu Iftime a fost declarat cel mai bun finanţator din Liga I în cadrul Galei Fotbalului Românesc care a avut loc în Capitală.
Oficialul FC Botoşani s-a declarat satisfăcut de distincţia primită şi a spus că victoriile echipei îl motivează şi mai mult şi îl determină să investească alături de colaboratorii săi de la Elsaco în continuare în echipa de fotbal.
Nu este doar premiul meu ci este premiul întregului grup Elsaco, pentru că împreună cu asociaţii mei investesc în FC Botoşani. E un premiu care îmi face şi ne face cinste. Cred că în desemnarea mea ca şi câştigător al acestui torfeu acontat mult faptul că datorită investiţiilor făcute şi a rezultatelor obţinute am reuşit să ducem pentur prima dată FC Botoşani în Cupele Europene. E un titlu care, aşa cum am mai spus ne face cinste şi ne obligă să fim în continuare la înălţime”, a declarat Valeriu Iftime, finanţatorul FC Botoşani.

Comori milenare lăsate în pământ

Actualitate - Andreea ACSINTE
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Judeţul Botoşani deţine bogăţii arheologice ascunse atât de timp, cât şi de indiferenţa autorităţilor.
La doar 15 kilometri de Botoşani, în localitatea Stânceşti, se află o dublă cetate dacică.
Cele două cetăţi sunt datate în secolele VI-III î.e.n. şi au fost construite dintr-un val de pământ cu şanţ de apărare.
Arheologii ieşeni Adrian şi Marilena Florescu au stabilit că ambele cetăţi ocupau împreună aproape 50 de hectare şi erau un bastion de apărare al traco-geţilor în faţa călăreţilor de stepă.
Din păcate, doar 10% din suprafaţa uriaşă a celor două cetăţi a fost explorată, în anii ‘60-‘70.
De atunci şi până astăzi, arheologii au mai călcat doar ocazional pe la Stânceşti, fiindcă nu sunt bani pentru continuarea săpăturilor, iar pământul a fost dat oamenilor din sat pentru a fi exploatat  agricol. Asta deşi în timpul săpăturilor din anii ‘70, arheologii ieşeni Adrian şi Marilena Florescu au găsit sub podeaua unei case din interiorul cetăţii un simbol ciudat, având cap de mistreţ, coadă de pasăre şi corp de peşte.
Are aproape un metru lungime şi 100 de grame din cel mai pur aur. Au mai fost descoperite patru piese din acelaşi aur masiv.
Tot în urmă cu mai bine de 40 de ani s-au făcut descoperiri arheologice şi într-o mlaştină din Lozna.
Acolo s-a găsit un fragment dintr-o punte veche de peste 2.000 de ani, care acum este expusă în holul Muzeului Judeţean de Istorie din Botoşani.
Acum  patru ani, acolo a ajuns un grup de arheologi din Iaşi care a reuşit să scoată la iveală o parte din vechile podeţe, din perioada dacică, le-a conservat şi le va expune la Palatul Culturii.
„Noi, din păcate, nu am mai avut bani şi nici arheologi specializaţi în perioada respectivă care să sape în condiţiile de acolo.”, a menţionat Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Judeţean Botoşani.
Un alt şantier arheologic, cel de la Ripiceni, a fost închis în urmă cu aproximativ două luni, tot din lipsa banilor.
Maria Diaconescu, fostul arheolog al instituţiei, a găsit într-un şantier din neolitic, la Vorniceni: două fragmente de greutăţi de la plasa de pescuit, unelte de os, ceramică, topoare, dălţi, lame, răzuitoare, vârfuri de săgeată, râşniţe, percutoare, nuclee.
Una dintre comorile scoase la iveală în judeţ este Venus din Drăguşeni, o statuetă realizată acum 6.500 de ani.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More