În funcție de suma pe care o depui la o bancă din România, chiar și în cazul dobânzilor pozitive, s-ar putea să pleci cu mai puțini bani decât ai venit.
Băncile reprezintă o afacere fascinantă. Deși ai crede că existența lor este menită să-ți facă ție viața mai ușoară, în realitate, situația nu este chiar așa. Chiar și cazul depozitelor la termen, în cazul cărora instituțiile bancare se laudă cu diverse dobânzi fixe, s-ar putea să fii nevoit să vii cu bani de acasă la final de an. Dacă întregul scenariu ți se pare ciudat, urmărește cu atenție datele de mai jos agregate de Adevărul.
În contextul în care comisioanele bancare sunt destul de generoase, iar în cazul unui depozit trebuie să ai în vedere costurile realizării și desființării unui cont bancar, dacă depui 1000 de lei la bancă, după un an pleci cu mai puțini bani. Există câteva bănci care îți oferă un bonus infim după această perioadă, dar cele mai multe transformă dobânda pozitivă într-una negativă.
Doar Libra Internet Bank te lasă să pleci acasă cu un bonus de 29,28 lei la finalul unui an în care ai avut 1000 lei în bancă, în contextul în care dobânda afișată este de 3,25%. Pe locul doi la capitolul câștiguri se numără Banca Transilvania cu 26,56 lei și o dobândă de 3,5%. Top trei este încheiat de Sanpaolo Bank care îți oferă 6,67 lei după 12 luni, în contextul în care dobâna specificată pentru depozite la termen este de 3% pe an.
În rest, este vorba de bani în minus, după cum se poate vedea în tabelul de mai sus. Cea mai dureroasă situație este la ING, unde depui 1000 lei și pleci cu 69,26 lei mai puțin, din cauza comisioanelor de administrare, de creare și închidere cont și, eventual, de retragere. Nu trebuie neglijat nici rolul statului român în întreaga ecuație, care îți ia 16% din câștig, iar acei bani pleacă direct de la bancă.
Dacă vrei să vezi aceeași simulare pentru un depozit de 1000 de euro pentru o perioadă de un an, poți analiza tabelul de mai jos.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu