miercuri, 7 noiembrie 2018

Cum identifici o rețea wireless slabă

Uneori e important să ai uneltele potrivite ca să-ţi dai seama ce trebuie făcut.
Se dă un router Linksys WRT54GL, un model deja “clasic”. A mers bine, până n-a mai mers, în sensul că pe wireless nu mă mai pot conecta la el din orice punct al casei, ci numai din camera în care se află montat, şi atunci semnalul abia dacă are o putere modică.
Am folosit programul Wifi Analyzer pe Android, care îţi arată toate reţelele wifi, canalele pe care emit şi puterea lor. După cum vedeţi, spectrul este destul de plin în acea zonă, mai multe reţele cu nume criptice de genul Romtelecom-WEP-xxx apărând cam peste noapte. Observaţi reţeaua mea, numită “linksys”, cu albastru deschis (sau aqua, dacă sunteţi femei), pe canalul 6 în poza de mai jos. Abia are loc să respire, săraca.

Cu ajutorul programului am putut vedea că pe canalele 8 şi 9 n-ar fi interferenţe aşa mari. Nici pe 14, dar puţine routere suportă acea frecvenţă. În cazul în care aveţi probleme cu prea multe reţele wifi în zonă, utilizaţi o astfel de metodă de diagnoză, identificaţi un canal liber şi mutaţi reţeaua voastră pe acel canal.
De asemenea, foarte important de reţinut, schimbaţi numele reţelei wifi. Nu lăsaţi denumirea default, deoarece s-ar putea ca vreun vecin să monteze un alt router de la aceeaşi firmă şi să aveţi mai multe reţele cu acelaşi nume, ceea ce duce la conexiuni şi parole greşite. În cazul de faţă, mai era un alt “linksys” în zonă și am aflat asta abia după o schimbare de nume.
Multe routere suportă modificarea puterii de emisie. Daca aveti probleme cu recepția semnalului wireless, setați routerul la maxim. Daca nu, țineți-l la mediu sau la o putere la care să acopere întreaga casă, dar nu are rost să vă iradiați mai mult de atât.
În acest caz soluţiile de mai sus n-au rezolvat în totalitate problema, cred că routerul e defect şi emite foarte slab. Abia mă pot conecta la el din aceeaşi cameră. Am montat temporar un alt router şi rezultatele s-au văzut imediat.
De asemenea, dacă aveţi telefoane şi laptopuri care ştiu şi de wireless în banda de 5 GHz, folosiţi-o. Spectrul e practic gol.

Am testat recent două routere foarte bune şi veţi citi şi review-urile lor.
  1. Buna metoda, chiar ma gandeam acasa la bloc unde sunt cred mai mult de 10 retele in arie pe ce canal sa imi setez router-ul.
    Daca ai avut in teste router-ele alea dual-band, le-ai folosit si pe banda de 5Ghz? Ca se zice ca asta ar fi un avantaj, ca e mai putin aglomerata decat aia de 2.4.
  2. Da, m-am conectat numai la reteaua de 5 GHz cu telefonul si laptopul, din acest motiv. Performantele sunt cam aceleasi, insa.
sau de pe PC se poate folosi o aplicatie similara: inSSIDer
http://www.metageek.net/products/inssider/

Urmăriți inSSIDer Essential în acțiune!

Evitați interferențele WiFi din rețelele vecine

Selectarea canalului drept pentru rețeaua WiFi este ușoară cu inSSIDer Office. Scanați mediul wireless, selectați rețeaua WiFi și inSSIDer Office recomandă cel mai bun canal WiFi pentru dvs. De asemenea, este rapid și ușor să efectuați o verificare de rutină la fața locului pentru a asigura o selecție optimă a canalelor și pentru a minimiza sau a elimina interferențele din rețelele vecine.

Verificați acoperirea WiFi din rețea

De la alegerea locației routerului dvs. la asigurarea faptului că rețeaua dvs. îi servește utilizatorilor, este esențială măsurarea regulată a intensității semnalului (RSSI) în zona dvs. de acoperire. InSSIDer Office afișează intensitatea semnalului rețelei dvs. în timp, astfel încât să puteți reduce la minimum problemele legate de conexiuni abandonate sau probleme de roaming atunci când vă mutați dintr-un loc în altul.

Identificați problemele de configurare

Configurarea corectă a unei rețele WiFi este mai mult decât conectarea routerului și speranța pentru WiFi rapid și fiabil. InSSIDer Office analizează rețeaua dvs. și recomandă optimizarea configurației pe baza datelor reale, permițându-vă să alegeți canalul potrivit, să dezactivați ratele de date vechi și să identificați problemele de securitate pentru a maximiza viteza și eficiența rețelei dvs. mici.

Vedeți interferențele wireless cu Wi-Spy

Dispozitivele non-WiFi cum ar fi camerele video fără fir, difuzoarele Bluetooth și telefoanele fără fir interferează cu WiFi-ul, dar scanerele WiFi de bază nu le pot vedea. Analizorul de spectru Wi-Spy DBx - inclus în aplicația inSSIDer Essential - vă permite să vedeți interferențe atât din surse Wi-Fi, cât și din cele non-WiFi, oferindu-vă o imagine completă a mediului WiFi.
Fiți primul care comentează acest lucru

Angela Schubert

reședință a unui decan
Departamentul de Inginerie Mecanică
birouCasa 19, camera 302
Fon+49 3831 456541
fax+49 3831 456564
Fax prin e-mail  +49 3831 45711541
Internet
E-mail: Angela.Schubert@fh-stralsund.de

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More