duminică, 3 martie 2019

Despre declaratia de venit (Steuererklärung) in Germania

Angajatii cu contract de muncă sau persoanele fizice autorizate din Germania ( Gewerbe) au obligatia ca la sfirsitul fiecarui an fiscal sa-si clarifice situatia impozitelor platite fata  de statul german. Aceasta operatiune, denumita Steuererklärung in limba germana, se efectueaza pe baza unei declaratii de venit semnate de contribuabilul respectiv. Intocmirea acestui document este destul de dificila mai ales cind in cursul anului au fost platite multe taxe si servicii care pot fi deduse din venitul global cum sunt: incasarea alocatiei pentru copii, anumite taxe scolare, cheltuielile cu deplasarea la locul de munca, asigurarile private, contractele de economii,  cheltuielile de asistenta pentru copii, cheltuielile speciale, mutarea serviciului, costurile de formare profesionala, contributiile catre asociatiile profesionale, hainele de lucru, etc.  Teoretic, toate aceste cheltuieli facute in cursul anului ar trebui sa reduca suma impozitelor déjà platite, astfel incit contribuabilul roman care face declaratia sa recupereze bani de la stat, mai ales atunci cand venitul realizat este mic sau contractul de munca este pe durata mai mica de un an. După ce  se completeaza formularul, se preda / trimite la Finanzamt-ul local si in urma analizei si a recalcularilor. acesta  va emite un document numit Steuerbescheid din care rezultă cit impozit si la ce termen are de plătit contribuabilul roman.
Din pacate insa, dupa ce au primit  formularul de Lohnsteuerbescheinigung de la angajator,  cetatenii romani neglijeaza problema sau incearca sa rezolve aceasta situatie in stilul propriu-romanesc al omului multilateral dezvoltat, capabil sa faca orice, oricum si oricind…Noi nu ne indoim de capacitatea plenara a cetateanului roman dar ii sfatuim totusi pe cei care citesc aceste rinduri sa solicite o consultanta specializata de la un contabil local, fiindca este clar ca acesta le poate rezolva in cel mai competent  mod situatia drepturilor si a obligatiilor financiare fata de statul german.
Daca Dvs. aveti rezidenta in Bayern ,in apropierea metropolei Munchen si nu aveti un contabil care sa va lamureasca in limba romana toate detaliile contabile, va invitam  sa ne contactati pentru a va indruma si asista la rezolvarea aceasta operatiuni destul de complicate.  Ne gasim la adresa: Dinu & Gaza GbR,  Kistlerhofstr. 168, 81379 München, Tel.: 089 90546276, Fax.: 089 90546350, e -mail: gaza-dinu-contabil@gmx.de

Costurile cu servicii funerare in Germania –Beerdigungskosten

Daca nu sunt acoperite din mostenire, costurile cu serviciile funerare in Germania pot fi deduse din impozitul pe venit.
Aceste costuri fac parte din categoria eforturilor financiare exceptionale, precum:

  • cheltuieli cu ingrijirea medicala a celor apropiati, acasa sau intr-o institutie specializata
  • procurarea de medicamente sau costuri medicale pentru cazul de mai sus

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More