vineri, 15 martie 2019

Tort de ciocolata cu zmeura | JamilaCuisine

Ingrediente

● esenta de rom
● Blat:
● 5 oua
● 1 praf de sare
● 10 linguri zahar
● 5 linguri ulei
● 2 linguri cu varf de cacao
● 5 linguri cu varf de faina
● 1 plic de praf de copt (10 g)
● Diametru tava: 22 cm
● Sirop:
● 5 linguri zahar
● 400 ml apa
● esenta de rom
● Crema:
● 400 g ciocolata cu lapte
● 500 ml frisca lichida indulcita
● In plus:
● 300 g zmeura
● 100 g ciocolata amaruie
● 50 ml frisca lichida indulcita
Blat:
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se adauga galbenusurile, uleiul si esenta de rom si se omogenizeaza. Se incorporeaza cacaua, apoi faina (treptat) si praful de copt, amestecand aluatul de jos in sus, usor, cu o spatula de silicon. Compozitia se toarna intr-o tava detasabila unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si se introduce la cuptor pana cand trece de testul scobitorii. Se scoate blatul din cuptor si se lasa sa se racoreasca 10-15 minute. Cu ajutorul unui cutit se desprinde de marginile tavii si se scoate din aceasta.
Se lasa sa se raceasca de tot inainte de a-l taia.

Sirop:
Intr-o craticioara se caramelizeaza zaharul, apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba pana cand se topeste tot caramelul. Se opreste focul si se adauga esenta de rom. Se lasa siropul sa se raceasca.

Crema:
Ciocolata se rupe in bucati, se pune intr-o craticioara si se topeste impreuna cu 300 ml frisca lichida. Se transfera apoi intr-un castron mare si se lasa sa se raceasca. Dupa aceea, se adauga restul de frisca (rece) peste ea si se mixeaza.


Asamblare:
Blatul se taie in trei.
Pe un platou se pune inelul detasabil de la forma de copt si se pune prima foaie de blat. Se insiropeaza. Se adauga 1/3 din crema, apoi 1/3 din zmeura. Se asaza cealalta foaie de blat, apasand usor pe ea. Se insiropeaza, se adauga jumatate din crema ramasa, apoi jumatate din zmeura ramasa. Se asaza ultima foaie de blat, se insiropeaza si se niveleaza crema peste ea. Se da tortul la rece pentru a se inchega.
Se scoate apoi inelul detasabil (se baga cutitul pe langa tort, pe margini, pentru a-l desprinde de forma), se orneaza tortul pe margini cu ajutorul cremei ramase. Se topeste ciocolata amaruie impreuna cu frisca lichida si se lasa sa se racoreasca (eu am pus-o intr-un recipient pentru ornat, dar daca nu aveti va puteti descurca si cu lingura), apoi se orneaza tortul cu ea doar pe margini. Se asaza zmeura ramasa in mijlocul tortului si se stropeste cu picaturi de ciocolata amaruie (eu am mai facut o reteta cu ciocolata alba, asa ca am pus si putina ciocolata alba peste ea). Se orneaza marginile de pe langa zmeura cu crema ramasa. Se da tortul din nou la rece.


Ingrediente:
Blat:
200 g zahar
200 g faina
50 g cacao
10 g praf de copt
5 oua
55 g ciocolata neagra
60 g unt
50 ml lapte
50 ml ulei
50 ml apa rece
50 ml frisca lichida
1 lingurita esenta naturala de vanilie
Crema:
200 g ciocolata neagra
250 ml frisca lichida
4 linguri zahar pudra
200 g zmeura
100 g zahar
3 linguri apa
1 lingura zeama de lamaie
Sirop:
150 ml apa
100 g zahar
1 lingurita esenta de vanilie
Glazura:
150 g ciocolata
70 ml frisca lichioda
1 lingura unt
50 ml apa fierbinte
Decor:
zmeura
ciocolata tocata
Diametru tava:26 cm
Mod de preparare:

Blat:
Ingredientele uscate (zahar, faina, cacao si praful d copt) si amesteca bine, apoi se adauga ciocolata topita impreuna cu untul, uleiul, laptele, frisca lichida, apa si ouale batute putin. Se mixeaza bine si se adauga esenta de vanilie.
Se porneste cuptorul la temperatura mare!
Compozitia se imparte in doua parti egale. O tava cu diametru de 26 cm se unge cu putin unt, se pune o hartie de copt(pe baza), iar pe margini se tapeteaza cu cacao pudra. Se toarna o parte din compozitie si se coace blatul 20-25 minute la foc mediu(in primele 10 minute se lasa temperatura medie, apoi se lasa la o temperatura medie-mica).
La fel se procedeaza si cu celalalt blat. Blaturile se aseaza pe un gratar si se lasa sa se raceasca.
Crema:
Ciocolata rupta bucati se pune intr-o cratita impreuna cu frisca lichida si se pune pe foc mic, amestecand incontinuu pana se topeste ciocolata si obtinem o compozitie asemanatoare unei glazuri. Se lasa sa se racoreasca, apoi se pune la frigider pentru 1-2 ore sau pana cand se raceste complet. Dupa racire completa se pune zaharul pudra si se mixeaza pana obtinem o compozitie cremoasa.
Zmeura se pune intr-o cratita impreuna cu zaharul, 3 linguri de apa si o lingura zeama de lamaie si se lasa pe foc pana se transforma intr-o “dulceata” legata.
Unul dintre blaturi se aseaza pe un platou, se insiropeaza(in special marginile) si se aseaza deasupra dulceata de zmeura, racita, care se repartizeaza pe toata suprafata.
 Deasupra se pune crema (doar 2/3, restul se foloseste deasupra) si se niveleaza.
Se aseaza cel de-al doilea blat, se insiropeaza si se pun crema ramasa, intinzand bine cu un cutit cu lama lata. Se imbraca si marginile in crema.
Glazura:
Ciocolata rupta bucati se pune in cratita cu frisca lichida si se lasa pe foc mic pana se topeste ciocolata. Se trage cratita de pe foc si se adauga apa fierbine, se amesteca cu o lingura de lemn sau un tel. Glazura se lasa sa se racoreasca. Apoi se toarna peste tort, din mijloc, intinzand-o usor cu un cutit. Se lasa sa curga pe margini, apoi se niveleaza cu un cutit. Se lasa tortul la rece pentru 15-20 minute, apoi se scoate si se imbraca marginile in ciocolata tocata. Se da din nou la frigider si dupa ce se intareste glaura, se decoreaza cu ciocolata si zmeura.

Toate secretele pentru un blat de tort pufos (simplu sau cu cacao)




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More