Sfaturi pentru congelarea alimentelor (I)
Nu e chiar asa de simplu cum pare! Ca sa-si pastreze valorile nutritive si prospetimea, alimentele trebuie congelate dupa reguli... de fier. Altfel, riscul e mare: sa mancam "mortaciuni", fie ele legume, fructe sau carne
Cum se ingheata fructele si legumele
Fasolea verde, varza, morcovii, conopida, guliile, spanacul, merele si perele trebuie fierte inainte de congelare. Se pune apa usor sarata la fiert, se scufunda alimentele in ea trei minute, apoi se clatesc cu apa cat mai rece (de la gheata). In felul acesta, spatiile de aer din legume si fructe se ingusteaza, oxidarea din timpul congelarii incetineste, iar actiunea bacteriilor scade.
Salata verde, castravetii si strugurii nu pot fi, din pacate, inghetati. Contin prea multa apa si se transforma in terci. La fel se intampla si cu capsunile, care isi pierd forma si se inmoaie prin inghetare, fiind bune doar de pus in branza de vaci, creme si spume dulci.
Carnea si pestele
Sunt facute sa reziste prin inghetare. Vitaminele si mineralele nu se pierd la congelare indelungata. Doar gustul si consistenta au de suferit, datorita proceselor petrecute in proteine si grasimi. Pentru ca oxigenul (aerul) participa la deprecierea alimentelor, e bine ca ele sa fie impachetate cat mai strans si uniform. Daca regula nu este respectata, apar acele urate portiuni de carne inghetata, decolorata si uscata, care nu mai primeste apa, nici la inmuiere si nici la gatit. In general, carnea slaba rezista mai mult si mai bine la inghetat decat carnea grasa. La fel si carnea animalelor tinere, fata de cele batrane.
Carnea de porc dezghetata ieri, negatita si bagata la frigider (nu congelator) mai e buna?
De fapt daca stie cineva cat de sanatos e sa ingheti-dezgheti etc carnea, daca depinde si de felul carnii(de ex la carnea de pasare stiu sigur ca daca ai dezghetat-o nu o mai ingheti la loc ca dezvolta nu stiu ce microrganisme. As vrea mai intai un raspuns la intrebarea principala si apoi, daca stie cineva regulile astea generale.
In momentul in care ai dezghetat ceva foloseste-l.Nu are nimic daca sta 1 ziin frigider.dupa atat decongelat si recongelat daca ar fi gandeste-te ca nu mai are gust.ex.chiar daca nu mai ai nevoie pregateste-l si congeleaza-l asa.o ai la-ndemana cand nu ai timp sa gatesti
In momentul in care ai dezghetat ceva foloseste-l.Nu are nimic daca sta 1 ziin frigider.dupa atat decongelat si recongelat daca ar fi gandeste-te ca nu mai are gust.ex.chiar daca nu mai ai nevoie pregateste-l si congeleaza-l asa.o ai la-ndemana cand nu ai timp sa gatesti
http://www.formula-as.ro/
In congelatorul tau se poate pastra foarte bine o gama larga de alimente, de la carne, legume, fructe, verdeata, diverse preparate culinare si chiar paste fainoase (foi de placinta, blat pentru pizza, etc). Dar pentru ca si congelarea este o “arta”, exista cateva reguli pe care sa le respecti, in asa fel incat sa nu iti pui sanatatea in pericol.
Pentru inceput, trebuie sa faci putina ordine in congelator. Incepe prin a scoate alimentele pe care le ai in congelator. Analizeaza-le cu atentie si pastreaza numai ce poate fi consumat, evaluand dupa felul in care arata si dupa miros.
Pentru inceput, trebuie sa faci putina ordine in congelator. Incepe prin a scoate alimentele pe care le ai in congelator. Analizeaza-le cu atentie si pastreaza numai ce poate fi consumat, evaluand dupa felul in care arata si dupa miros.
Arunca alimentele foarte vechi! Daca nu iti amintesti cu ce ocazie ai pus ceva in congelator.. inseamna ca este foarte vechi! Dezgheata congelatorul si curata-l cu o carpa curata si foarte, dar foarte putin detergent! De preferant sunt detergentii fara parfum. Operatiunea de curatare trebuie facuta cat mai repede posibil pentru ca alimentele scoase sa nu se dezghete.
Ca sa nu ai parte de surprize neplacute cand te hotarasti sa folosesti un aliment congelat, iata care sunt principalele lucruri de care sa tii cont:
- evita pierderea apei din unele alimente;
- evita transferul de mirosuri de la un aliment la altul;
- foloseste cat mai util spatiul de congelare;
- evita deteriorarea alimentelor.
Cheia congelarii reusite se afla in metoda de impachetare a alimentelor si depozitarea corecta in congelator. Iata cateva reguli importante:
Ca sa nu ai parte de surprize neplacute cand te hotarasti sa folosesti un aliment congelat, iata care sunt principalele lucruri de care sa tii cont:
- evita pierderea apei din unele alimente;
- evita transferul de mirosuri de la un aliment la altul;
- foloseste cat mai util spatiul de congelare;
- evita deteriorarea alimentelor.
Cheia congelarii reusite se afla in metoda de impachetare a alimentelor si depozitarea corecta in congelator. Iata cateva reguli importante:
Mai jos sunt cateva dintre lucrurile pe care ar trebui le stii despre congelare:
http://www.csid.ro/
Morcov proaspăt sau fiert? Vezi care variantă este mai sănătoasă!
De multe ori auzim că legumele şi fructele în stare crudă sunt cele mai sănătoase. Dar este oare adevărat?
Aţi crede că morcovii raw nu sunt la fel de benefici sănătăţii precum cei fierţi?
Profesorul Lesley Regan a demonstrat pentru că nu în stare crudă, ci pregătiţi la temperatură înaltă, morcovii sunt mai bine absorbiţi, fiind astfel mai sănătoşi!
Aţi crede că morcovii raw nu sunt la fel de benefici sănătăţii precum cei fierţi?
Profesorul Lesley Regan a demonstrat pentru că nu în stare crudă, ci pregătiţi la temperatură înaltă, morcovii sunt mai bine absorbiţi, fiind astfel mai sănătoşi!
Cel mai important element conţinut de morcovi este betacarotenul, un antioxidant ce-i conferă acestuia culoarea specifică, portocalie. Odată ajuns în organism, betacarotenul este transformat în retinol. Însă nu în forma sa naturală, ci mai degrabă fiert, morcovul pare a fi mai util organismului.
Pentru a vedea ce se întâmplă cu morcovii odată ajunşi în intestine şi pentru a putea stabili sub ce formă ne aduc cele mai multe beneficii, profesorul Lesley Regan a demarat un experiment destul de simplu, filmat într-un laborator al Institului de Cercetare Alimentară din Marea Britanie.
A mestecat câţiva morcovi, iar bolului rezultat i-a dat drumul într-o maşinărie ce imită perfect intestinele umane. După circa 12 de minute, timp în care morcovii au trecut prin aşa-zisul stomac, profesorul Regan a prelevat ultimele rămăşiţe ale legumei, le-a amestecat cu ulei şi le-a analizat apoi cu atenţie.
A mestecat câţiva morcovi, iar bolului rezultat i-a dat drumul într-o maşinărie ce imită perfect intestinele umane. După circa 12 de minute, timp în care morcovii au trecut prin aşa-zisul stomac, profesorul Regan a prelevat ultimele rămăşiţe ale legumei, le-a amestecat cu ulei şi le-a analizat apoi cu atenţie.
Cu cât uleiul devine mai închis la culoare, cu atât mai mult betacaroten este disponibil pentru a fi absorbit de c[tre organism. Uimitor este că rezultatele indică o mai mare absorbţie a betacarotenului în cazul morcovilor fierţi decât în cazul morcovilor cruzi, ceea ce ar trebui să le dea de gândit adepţilor dietei raw.
Pentru că prin fierbere îşi pierde duritatea, morcovul este mai uşor de mestecat, iar organismului îi este mai uşor să-l digere, "storcându-l" astfel de o cantitate mai mare de betacaroten.
Practic, în urma fierberii, 60% din betacaroten este absorbit de organism,comparativ cu doar 5% în cazul morcovilor în stare naturală.
Ba mai mult decât atât, morcovii fierţi şi trecuţi prin blender se pare că sunt cei mai buni, întrucât betacarotenul pe care îl conţin este absorbit în procent de 90%!
Ba mai mult decât atât, morcovii fierţi şi trecuţi prin blender se pare că sunt cei mai buni, întrucât betacarotenul pe care îl conţin este absorbit în procent de 90%!
Sursa: bbc.co.uk
- Citește și:
- Morcovul - remediu impotriva hipertensiunii
- Suc de morcovi pentru ten fără acnee şi riduri!
- Morcovii fac minuni! Bucură-te şi tu de beneficiile lor!
O treime din cazurile de Alzheimer pot fi prevenite. Un simplu gest, de 20 de minute, ne protejează de această boală
Alimentul care taie pofta de dulciuri
- Pe aceeași temă
- CSID recomandă
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu