Transformarea mustului in vin se face cu ajutorul drojdiei. Aceasta transforma zaharurile in alcool. Pentru a avea o fermentatie controlata, garantata si fara accidente, se recomanda folosirea drojdiilor selectionate. Acestea sunt produse naturale (ca si enzimele), sunt selectionate, inmultite si ambalate de firme de specialitate.Drojdiile se mai folosesc si la refermentari, fermentatii dificile.
Pentru a hidrata drojdia trebuie sa adaugam la un pachet de 500 grame 5 litri de apa incalzita la 37 de grade celsius, indulcita cu o lingura de zahar sau cu o cana de must.
Timp de 20 – 30 de minute se lasa la daugăcrescuto-rezid. Rezulta o maia. Acestai se acomodeaza cu mustul in care trebuie sa fie introdusa: se ia o cantitate echivalanta de must, se incalzeste la o temperatura de pana la 8-9 grade mai scazuta decat cea a maielei si se amesteca. Operatiunea se repeta pana cand temperatura maialei rezultate este cu pana la 8-9 grade mai ridicata decat cea a mustului. In acest moment se poate incorpora in must. Atentie ! Diferentele de temperatura pe durata acomodarii nu trebuie sa depaseasca 10 grade deoarece drojdiile pot suferi soc termic si vor muri.
Alaturi de drojdia selectionata se foloseste si un activator de fermentatie ce face ca drojdia sa functioneze la randament maxim. Acesta se administreaza la cu o intarziere de maxim 2 zile de la declansarea fermentatiei. Recomandarea este sa se administreze imediat dupa drojdii.
Dupa terminarea fermentatiei tumultoase, vasele se vor tine tot timpul pline (fara gol de aer).
Timp de 20 – 30 de minute se lasa la daugăcrescuto-rezid. Rezulta o maia. Acestai se acomodeaza cu mustul in care trebuie sa fie introdusa: se ia o cantitate echivalanta de must, se incalzeste la o temperatura de pana la 8-9 grade mai scazuta decat cea a maielei si se amesteca. Operatiunea se repeta pana cand temperatura maialei rezultate este cu pana la 8-9 grade mai ridicata decat cea a mustului. In acest moment se poate incorpora in must. Atentie ! Diferentele de temperatura pe durata acomodarii nu trebuie sa depaseasca 10 grade deoarece drojdiile pot suferi soc termic si vor muri.
Alaturi de drojdia selectionata se foloseste si un activator de fermentatie ce face ca drojdia sa functioneze la randament maxim. Acesta se administreaza la cu o intarziere de maxim 2 zile de la declansarea fermentatiei. Recomandarea este sa se administreze imediat dupa drojdii.
Dupa terminarea fermentatiei tumultoase, vasele se vor tine tot timpul pline (fara gol de aer).
In acest caz, fermentatia efectuata cu ajutorul drojdiilor existente in mod natural in must poate dura un timp imdelungat sau se poate intrerupe la un moment dat datorita frigului, urmand sa fie reluata in primavara odata cu cresterea temperaturilor, generand tulburarea vinului. In paralel pot apare boli sau defecte ale vinului. Folosirea drojdiilor selectionate face ca randamentul de transformare a zaharurilor in alcool sa fie mai mare, produsele secundare nedorite (de ex. aldehida acetica) sa fie in cantitati mai mici, cantitatile de produse secundare ce imbunatatesc valoarea gustativa si olfactiva a vinului sa fie mai mari.
Prezentare BYOSAL - drojdie selectionata si starter fermnetatie
LIEVITI BYOSAL
DROJDII SELECTIONATE SI STARTER DE FERMENTARE
CARACTERISTICI: Doza individuala pentru 100 Litri de must sau vin.
Fiecare doza consta din doua plicuri separate sigilate care contin drojdie selectionata uscata UVAFERM CM si SUPERVIT nutrient pentru fermentare.
APLICATIE: Combinatia de drojdii selectate UVAFERM CM si starterul de fermentare SUPERVIT, permite fermentarea usoara si complete a tuturor tipurilor de must. BYOSAL este deosebit de practic pentru tratarea volumelor mici de must sau vin. Dozele premasurate pentru 100 Litri, evita pierderile de produs si asigura rezultate precise. Depozitati BYOSAL la temperaturi scazute.
DOZAJ: Doua pliculete destinate pentru 100 Litri de lichid.
INSTRUCTIUNI DE APLICARE: Dizolvati pliculetele intr-o cantitate mica de apa calda (30-35°C), amestecati si lasati pentru 15-20 minute, dupa care adugati solutia in must sau vin.
AMBALAJ SI PASTRARE: Plicuri 20 gr.
Pastrati produsul in spatii uscate, aerisite si bine ventilate.
DROJDII SELECTIONATE SI STARTER DE FERMENTARE
CARACTERISTICI: Doza individuala pentru 100 Litri de must sau vin.
Fiecare doza consta din doua plicuri separate sigilate care contin drojdie selectionata uscata UVAFERM CM si SUPERVIT nutrient pentru fermentare.
APLICATIE: Combinatia de drojdii selectate UVAFERM CM si starterul de fermentare SUPERVIT, permite fermentarea usoara si complete a tuturor tipurilor de must. BYOSAL este deosebit de practic pentru tratarea volumelor mici de must sau vin. Dozele premasurate pentru 100 Litri, evita pierderile de produs si asigura rezultate precise. Depozitati BYOSAL la temperaturi scazute.
DOZAJ: Doua pliculete destinate pentru 100 Litri de lichid.
INSTRUCTIUNI DE APLICARE: Dizolvati pliculetele intr-o cantitate mica de apa calda (30-35°C), amestecati si lasati pentru 15-20 minute, dupa care adugati solutia in must sau vin.
AMBALAJ SI PASTRARE: Plicuri 20 gr.
Pastrati produsul in spatii uscate, aerisite si bine ventilate.
Pret: 25.00 RON
Este o operatie de limpezire avansata a vinului ce poata fi folosita in locul sau, de preferat, ulterior administrarii bentonitei. Se poate face cu filt cu placi filtrante.
Filtrarea cu FILTRU CU PLACI (vezi www.filtruvin.ro), in functie de tipul de placa filtranta folosita, poate fi o filtrare:
- grosiera;
- medie;
- fina;
- sterila.Filtrarea sterila asigura o stablizare microbiologica prin indepartarea microorganismelor ce ar putea duce la evolutia unor boli ale vinului.
Filtrarea se face cu precadere inainte de livrare sau imbuteliere.
FILTRAREA VINULUI
Filtrarea cu FILTRU CU PLACI (vezi www.filtruvin.ro), in functie de tipul de placa filtranta folosita, poate fi o filtrare:
- grosiera;
- medie;
- fina;
- sterila.Filtrarea sterila asigura o stablizare microbiologica prin indepartarea microorganismelor ce ar putea duce la evolutia unor boli ale vinului.
Filtrarea se face cu precadere inainte de livrare sau imbuteliere.
Filtru vin cu 18 placi filtrante capacitate 500 litri vin/h Colombo 18 1.200,00RON | Filtru vin inox cu 18 placi filtrante Colombo 18 INOX 1.675,00RON | Filtru vin cu 36 placi filtrante Colombo 36 2.700,00RON |
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu