duminică, 14 octombrie 2018

Angelo Niculescu, despre Iuliu Baratky: «Giussy avea o sete oceanică!»

Lui Iuliu “Giussy” Baratky i se spunea “Minunea blondă” pentru jocul complet pe care-l avea. Fostul selecţioner al României din anii ’70, Angelo Niculescu (89 de ani), l-a admirat în tinereţe pe fotbalistul care făcea tribunele să “ardă” ori de câte ori punea piciorul pe minge.

Cum l-aţi cunoscut pe Baratky? 
Angelo Niculescu: La un şpriţ, la restaurantul Mercur din Pasajul Victoriei. Eu eram jucător la Carmen, iar el la Rapid. Ne-am dat mâna, am intrat în vorbă şi, mai apoi, drumurile ni s-au intersectat la Dinamo, când mi-a devenit antrenor.
De ce i se spunea “Minunea blondă”? 
Era un jucător complet. Excela prin tehnică şi orientare tactică. Stăpânea mingea din mişcare şi reuşea adesea să-şi depăşească adversarii printr- o simplă fentă. În plus, avea execuţii tehnice de mare precizie şi rafinament. Era specialist al loviturilor libere.
A fost admonestat pentru că a jucat şi pentru Ungaria? 
Niciodată, pentru că Baratky a fost un exemplu de sportivitate. A dat totul pe teren, indiferent că a jucat pentru Ungaria sau pentru România. În plus, Baratky era un tip sociabil, manierat, civilizat şi lipsit de vulgarităţi. Nici nu ştia să înjure!

Zice că e peste Hagi, Balaci sau Dobrin

Care era postul său preferat? 
Putea să evolueze oriunde. Se adapta bine postului, pentru că juca bine cu ambele picioare, dar şi cu capul. Mare fotbalist! Eu îl consider numărul 1 în România. Peste Hagi, Balaci, Dobrin sau Ozon.

Din păcate, s-a “stins” repede, la doar 52 de ani... 
Da, pentru că a avut un mare rival: setea oceanică! Acest viciu i-a diminuat longevitatea şi capacitatea de efort. Nu exista meci care să nu fie urmat de o masă copioasă şi de consum de alcool. Îi plăcea mult şpriţul!




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More