luni, 8 octombrie 2018

Povestea de succes a unui fost fotbalist român stabilit la Londra

SPECIAL | Povestea de succes a unui fost fotbalist român stabilit la Londra. Şi-a deschis propria academie, iar acum colaborează cu Chelsea. Englezii îi aşteaptă pe ”Stamford Bridge” pe Hagi şi Dan Petrescu

24 sep 2017 5552 afişări COMENTEAZĂ ŞI TULIGA 1
SPECIAL | Povestea de succes a unui fost fotbalist român stabilit la Londra. Şi-a deschis propria academie, iar acum colaborează cu Chelsea. Englezii îi aşteaptă pe ”Stamford Bridge” pe Hagi şi Dan Petrescu19 IMAGINIhttp://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7946/16740331/2/adrian-avasalcai-si-mark.jpg
Un fost fotbalist al Oţelului şi al Dunării Galaţi se numără printre românii cu poveşti de succes în Anglia. Adrian Avasâlcăi şi-a înfiinţat în urmă cu un an propria academie de fotbal la Londra, iar proiectul său destinat copiilor români s-a dezvoltat extrem de rapid, ajungând să colaboreze acum cu marele Chelsea. Adrian a pornit de jos, cu doar câţiva copilaşi, iar acum se pregătesc la “Ava Football Academy” aproape 70 de viitori fotbalişti. 95 la sută sunt români, copii ai unor familii stabilite în Londra, dar sunt şi şase străini. Academia este afiliată la Federaţia Engleză de Fotbal şi începând de anul viior va participa în campionatul de fotbal englez, cu mai multe grupe de copii.
Proiect pentru copiii românilor din Londra
Visul lui Adrian Avasâlcăi a început să prindă contur în urmă cu un an. Forţat de accidentări şi operaţii, gălăţeanul s-a lăsat de fotbal, dar a rămas în fenomen. După ce a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport la Galaţi, s-a stabilit la Londra, în urmă cu patru ani. Adrian Avasâlcăi, 28 de ani, a lucrat mai întâi pentru mai multe academii, după care a decis să-şi deschidă propria şcoală de fotbal.
Dacă la început a avut doar câţiva copii, acum proiectul s-a dezvoltat şi arată tot mai bine. Dovadă stă colaborarea cu uriaşul club londonez Chelsea. În prezent, “Ava Football Academy” are aproape 70 de copii înscrişi, cu vârste cuprinse între 4 şi 14 ani, structuraţi pe cinci grupe de vârstă. Alături de români mai sunt înscrişi la “Ava” trei italieni, un brazilian, un portughez şi un nigerian. De pregătirea lor se ocupă, pe lângă Adrian Avasâlcăi, alţi şase antrenori cu licenţă, toţi români: Toni Banu, Natanael Marcu, Paul Grigoraş, Răzvan Geană, Adrian Cristian şi Beniamin Zamfir. Copiii fac antrenamente la celebrul complex Wembley, dar şi în estul Londrei, la baza Stratford.
“În Londra m-am stabilit în urmă cu patru ani, iar de atunci am lucrat ca antrenor la mai multe academii. În paralel, am lucrat în kinetoterapie şi fizioterapie, la câteva clinici. Ideea de a-mi deschide o academie o aveam de mulţi ani, dar a prins contur aici”, explică, pentru ProSport, Adrian Avasâlcăi.
Acesta crede că în România i-ar fi fost mult mai greu să pună pe picioare o şcoală de fotbal: “Este greu să faci în România aşa ceva. Eşti privit cu scepticism. Sunt prea multe interese şi mi se pare că ţi se pun prea multe beţe în roate. În plus, dacă intri ca un “no name” pe piaţa din România, este foare greu să te impui, nu te bagă nimeni în seamă. Am învăţat foarte multe la academiile englezeşti unde am lucrat cu copiii, am obţinut licenţa de antrenor în Anglia. Am învăţat metodologia, industria fotbalului, sunt mult mai înaintaţi ca noi”.
Raul Vancea, primul copil român care a semnat cu Chelsea. Joacă la Under 9
Primul mare pas al Academiei “Ava Football” a fost colaborarea cu clubul Chelsea. Gruparea de pe “Stamford Bridge” îl are deja în curte pe Raul Vancea, la grupa Under 9, dar a pus ochii şi pe alţi copii de la academia lui Avasâlcăi.
“În urmă cu câţiva ani, l-am avut la o academie din Londra pe Raul Vancea, un copil foarte talentat. Părinţii lui m-au rugat să-l ajut să dea un trial la Chelsea. L-am mentorat, l-am susţinut, am mers cu el la trialuri la Arsenal şi Chelsea. Acum joacă la grupa Under 9 a lui Chelsea, este primul copil român care a semnat cu mare club londonez. Acum sunt mentorul lui, un fel de antrenor şi agent personal. L-am vrut la mine la academie, dar eu nu pot opri visul unui copil de a ajunge la un club uriaş din Europa. Eu nu-i pot oferi la mine la academie ceea ce îi oferă Chelsea. Eu vreau să-i descopăr la mine, să-i cresc, să-i şlefuim, iar apoi să le oferim şansa de a face pasul la cluburi de top din Anglia sau din Europa cum sunt Chelsea, Arsenal, Tottenham”.
Urmaşul lui Hagi, curtat de Chelsea şi Arsenal
Un alt puşti extrem de talentat, de care Adrian Avasâlcăi ne garantează că vom auzi în viitor, este Mark Baldovinescu. Are doar 6 anişori şi joacă deja pentru Chelsea, Arsenal şi Tottenham. Cele trei cluburi se bat pentru el. Puştiul face câte un antrenament la fiecare club. În fiecare săptămână se pregăteşte la cele trei mari echipe. La vârsta sa nu are drept de semnătură, o poate face la 8 ani. Atunci, va decide împreună cu părinţii unde va juca.
“Mark va ajunge mare. Le-am spus celor de la Chelsea că îl voi aduce la un trial pe viitorul Hagi. E un stângaci foarte bun, tehnic, bătăios. După primul antrenament, m-au întrebat unde sunt părinţii, pentru că vor să vorbească cu ei şi să îi felicite pentru copil. După ce va face 8 ani, îi vom da acordul să plece la ce club vrea el să joace, pentru că, la fel ca şi în cazul lui Vancea, îmi doresc să evolueze la un club mare”, spune fondatorul “Ava Football Academy”.
În Marea Britanie, copiii pot semna cu orice club profesionist după 8 ani, dar până la vârsta de 16 ani nu se pot plăti bani pentru tranferurile lor.
Alţi copii monitorizaţi de către cluburile londoneze
Raul Vancea şi Mark Baldovinescu nu sunt singurii copii de care cluburile mari din Londra se interesează. “Alex Vancea este un alt copil care promite. Nu are vreo legătură de rudenie cu Raul Vancea, dar e la fel de talentat. A dat probe la Chelsea şi sunt deja scouteri care îl monitorizează. Sunt şi alţi copii atent monitorizaţi, cu acordul părinţilor. Cei de la Chelsea ştiu că românii sunt buni fotbalişti. Ştiu că avem copii talentaţi în fotbal, de aceea au fost dispuşi să colaborăm. Îi cunosc pe foştii mari fotbalişti ai noştri şi cred că aceşti copii mici pot păşi pe urmele unor Hagi, Dan Petrescu şi alţi mari fotbalişti pe care i-a avut România”, explică Adrian Avasâlcăi.
A implementat modelul Chelsea
Românul s-a inspirat de la modelul Chelsea atunci când a pus pe picioare Academia. Şi nu a întâmpinat greutăţi. Din contră, englezii l-au susţinut. “Au fost foarte deschişi. Le-am spus de la bun început ce am de gând, le-am spus că vreau să pun pe picioare o academie de fotbal pentru copiii români din Londra. M-au ajutat cu tot ce au putut. Acum vin antrenori de la grupele de copii ale lui Chelsea la academia mea, antrenorii de la mine merg la Chelsea. Colaborăm foarte bine”, spune gălăţeanul, care speră ca mulţi dintre copiii de la academia sa să facă pasul, peste ani, la cluburi importante din Europa, dar şi la echipa naţională: “Îmi doresc foarte mult să dau cât mai mulţi jucători în viitor la echipele puternice din Anglia, iar de aici să facă pasul la Naţionala României”.
Hagi şi Dan Petrescu, aşteptaţi pe “Stamford Bridge”
Adrian Avasâlcăi a dezvăluit că londonezii i-au propus să-i aducă pe Stamford Bridge pe Gică Hagi şi Dan Petrescu, doi dintre fotbaliştii care au scris istorie pentru Naţionala României şi numai.
“Îmi doresc foarte mult să colaborez şi cu Academia Hagi. Este cea mai puternică din România şi aş fi onorat să colaborăm. Chiar şi cei de la Chelsea vor să îl aducem la Londra pe Gică Hagi. Evident, alături de Dan Petrescu, care a jucat pe Stamford Bridge şi este ca un idol acolo pentru copii şi nu numai. Londonezii îi admiră foarte mult pe Hagi şi Petrescu şi chiar mi-au spus că speră să îi putem aduce la un antrenament de la grupele de copiii de la Chelsea. Chiar şi pentru o şedinţă foto cu copiii. Mi-au promis chiar că dacă Hagi şi Dan Petrescu vor veni la Chelsea, ne vor da baza lor sportivă pentru a ne antrena acolo. Voi încerca să ajung la domnul Hagi şi sper să pot să-i conving să vină la Londra, atât pentru copiii români, cât şi pentru cei străini”, declară românul stabilit la Londra.
Pregătire psihologică pentru copii
Fondatorul academiei româneşti de la Londra a explicat cum se lucrează cu copiii la şcolile de fotbal din Anglia. “Aici, în Marea Britanie, se lucreză foarte atent cu copiii. Încă de mici. Nu ai voie să ţipi la ei, nu-i înjuri pe cei mici, nu te cerţi cu părinţii… Am impus un cod de conduită la academie. Lucrăm cu copiii tehnico-tactic, fizic, dar şi psihologc. Colegii mei lucreză nu doar pe plan strict fotbalistic. Facem pregătire psihologică cu ei, dar este importantă şi socializarea, punem accentul şi pe acestă latură”, spune fostul fotbalist al Oţelului.
Dacă la început nu a fost susţinut de nimeni financiar, Adrian îl are acum alături pe omul de afaceri John Ciorbă. “În primele şase luni nu am încasat nimic, am suportat totul, de la echipament şi materiale, până la chirie. M-a costat peste 10.000 de lire. De puţin timp am reuşit să-l atrag alături de mine pe John Ciorbă, un om de afaceri român stabilit aici, la Londra, după ce a stat mai mulţi ani în Statele Unite”.
Întâlnire cu Frank Lampard. Ce sfat i-a dat legenda lui Chelsea
Recent, Avasâlcăi a avut şansa de a lua micul dejun la clubul Chelsea cu legenda clubului londonez, Frank Lampard. Românul a dezvăluit ce sfat i-a dat fostul mare fotbalist de pe “Stamford Bridge”: “Am avut ocazia să iau micul dejun cu Frank Lampard, nu cu mult timp în urmă. Era cu mai mulţi antrenori de la grupele de copii la club şi am avut ocazia să schimbăm câteva vorbe. Mi-a transmis un mesaj foare interesant. «Investeşte în copii, pentru că ei reprezintă viitorul», mi-a spus Frank, după care m-a felicitat pentru proiect. A fost un mesaj scurt, dar foarte important pe care orice club ar trebui să-l ia în considerare”.
Colaborare cu CSM Poli Iaşi
Pe viitor, Adrian ia în calcul şi o colaborare cu clubul din Copou. Avasâlcăi s-a întâlnit la Iaşi cu preşedintele lui CSM Poli, Adrian Ambrosie, cu care se cunoaşte de când juca fotbal, şi au discutat despre o posibilă colaborare.
“Ar fi interesant să colaborăm pe viitor. Antrenorii de la grupele de copii de la CSM Poli pot veni la Londra, pentru a face antrenamente cu copiii noştri. Să vadă cum se lucrează la noi. Deja vin la mine la academie mai mulţi antrenori de la cluburi de copii din ţară. Cu Adrian Ambrosie mă cunosc de când eram fotbalist în liga a doua şi mă bucur că l-am revăzut acum. Îi doresc mult succes în noua sa postură de preşedinte în Liga I”, i-a transmis Avasâlcăi lui Ambrosie.
Cine este Adrian Avasâlcăi
Adrian Avasâlcăi s-a născut pe 18 februarie 1989, la Galaţi. A început fotbalul la Oţelul, unde a jucat până la 16 ani, după care a plecat la Dunărea Galaţi. La 20 de ani a plecat să-şi încerce norocul în ligile inferioare din Spania, evoluând la Coslada de Madrid. După numai un an, a revenit acasă şi a urmat cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, specializarea kinetoterapie. La 23 de ani a plecat în Anglia, unde a lucrat ca antrenor la mai multe academii, iar de anul trecut se ocupă de propriul proiect “Ava Football Academy”. De câteva luni, fondatorul academiei româneşti de la Londra şi soţia sa Maria sunt fericiţii părinţi ai unei fetiţe.
Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More