luni, 8 octombrie 2018

Academia de fotbal dintre munţi. Visul unui primar care vrea să-l atragă în proiect pe şeful clubului Real Madrid

O comună din zona de munte a judeţului Neamţ ar putea fi centru de pregătire pentru copiii din zona Văii Bicazului şi din judeţele învecinate, care vor să facă fotbal de performanţă.

Anton Covasan (54 de ani), primarul comunei Dămuc, situată în zona montană a judeţului, la limita cu judeţul Harghita, a înfiinţat în urmă cu trei ani o bază sportivă modernă între munţi, într-o zonă pitorească. Complexul sportiv de la Şugău ar putea deveni un centru de pregătire al copiilor care vor să practice fotbalul, dacă proiectul pe care edilul îl susţine prin intermediul unei fundaţii va da roade.    „Ideea este să facem aici un centru de pregătire care să funcţioneze în cadrul unei academii de fotbal. Suntem încă în faza discuţiilor, dar primii paşi s-au făcut deja prin înfiinţarea unei fundaţii din care fac parte mai multe persoane fizice şi juridice. De primărie depinde doar punerea la dispoziţie a terenului, şi avem de unde, sunt vreo 6 hectare pe care să se construiască“, spune Covasan.   Conform planului, viitorul centru sportiv ar urma să aibă două terenuri mari cu gazon natural (unul este deja construit), alte două-trei terenuri de dimensiuni reduse, vestiare, o sală de forţă şi recuperare, un spaţiu de cazare al sportivilor. Şi în privinţa componentei organizatorice lucrurile sunt oarecum stabilite, de coordonarea academiei de fotbal urmând să se ocupe antrenorul Ioan Sdrobiş.

Citeste mai mult: adev.ro/pbgs20

Proiect pentru o Academie de Fotbal de cinci stele la Năvodari

Aflat în plin proces de modernizare, orașul Năvodari ar putea beneficia, în câțiva ani, de o bază sportivă de cinci stele și de o Academie de Fotbal la nivelul marilor cluburi europene. Proiectul se află în atenția Primăriei Năvodari și a clubului de fotbal Săgeata Năvodari și ar putea demara anul viitor, costurile ridicându-se la aproximativ patru milioane de euro, cu o contribuție majoră din fonduri europene. „Intenționăm să facem un centru de cantonament pentru fotbal, rugby, tenis de câmp și probabil polo, care să fie folosit atât de echipele din Năvodari și din întreaga țară, cât și de reprezentativele naționale ale României. Am făcut demersuri în acest sens și ne dorim să avem și o colaborare cu Federația Română de Fotbal și sper ca anul viitor să înceapă lucrările, locația fiind pe terenul de lângă viitorul AquaLand”, a declarat primarul orașului Năvodari, Nicolae Matei. „La Năvodari, se dorește să se facă lucruri mărețe. Totul este clar și sigur, pentru că se lucrează la un proiect pentru construcția unei Academii de Fotbal pe spațiul ocupat de terenurile de sport din bitum și de fostul spital din Tabăra de copii de la Năvodari. Probabil că în scurt timp se vor semna actele și va demara proiectul. Eu mi-aș dori ca lucrările propriu-zise să înceapă mâine, dar aș fi bucuros dacă se va întâmpla în primăvara anului viitor. Vreau să trecem de la vorbe la fapte, dar nu se poate face totul peste noapte și este nevoie de multă muncă și răbdare. Este o idee mai veche, iar acest proiect m-a obligat să rămân la Săgeata și să continui munca începută anul trecut. La Năvodari sunt oameni pricepuți, care reușesc să atragă bani și asta se vede pentru că, pe lângă Academie, orașul mai are multe proiecte importante, cum ar fi AquaLand, Centrul de Afaceri și Piața de Pește”, a spus Băbuțan.
LA NIVEL ÎNALT. Proiectul Academiei de Fotbal de la Năvodari se ridică la nivelul bazelor sportive din fotbalul profesionist, rivalizând cu centrele de copii și juniori de la marile cluburi europene, dar și cu Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi”. „Vor fi minimum cinci terenuri, trei cu gazon natural și încă două cu gazon sintetic de dimensiuni normale, un hotel cu o capacitate de 36-40 de camere, o sală de forță ultramodernă, centru de recuperare și refacere, vestiare și saune. În plus, lângă Sala Sporturilor din oraș vom face un stadion cu teren sintetic unde vor disputa meciurile oficiale echipele de juniori ale clubului. Noua bază sportivă va fi și locul de pregătire al echipei mari de la clubul nostru”, a explicat Băbuțan.
„Cred că este o veste excelentă pentru toată lumea care se ocupă de fotbal. Le urez multă baftă, pentru că știu cât de dificil este, și mă refer nu doar la partea de infrastructură, ci și la cea de gestionare a activității sportive. În sfârșit, cineva încearcă să mai facă ceva pentru sport și pentru fotbal în special. Așa cum îl cunosc pe primarul Nicolae Matei, dacă are adeziunea năvodărenilor pentru a face o investiție în viitorul copiilor din oraș, va face o treabă excelentă. Pentru noi, este o veste foarte bună, pentru că doar concurența te poate duce sus”, a spus președintele Academiei de Fotbal „Gheorghe Hagi”, Paul Peniu.
Până la demararea lucrărilor la Academia de Fotbal, autoritățile locale au început modernizarea stadionului „Flacăra” din Năvodari. Astfel, au fost mărite și modernizate tribunele, a început construcția noilor vestiare, a fost extinsă tribuna oficială și, în scurt timp, vor demara lucrările de montare a instalației de nocturnă și a turnicheților.
VOR SĂ-I ADUCĂ PE TRICOLORI. Autoritățile locale și oficialii clubului Săgeata Năvodari au gândit totodată și un plan de a oferi noua bază sportivă echipelor naționale de juniori. „De construcția acestei Academii se vor bucura sute de copii din județ, dar intenționăm să selecționăm fotbaliști de perspectivă din întreaga țară. În plus, îmi doresc să organizăm o competiție la nivel de copii, în genul Cupei Hagi-Danone. Pentru că noua bază sportivă va oferi cele mai bune condiții, cred că multe echipe din prima și a doua ligă vor veni să se pregătească la Năvodari. Vrem să aducem la țărmul mării toate echipele naționale ale României de juniori și de tineret, poate chiar și prima reprezentativă. Ne-am gândit ca, împreună cu Federația Română de Fotbal, să introducem Academia într-un circuit național și să formăm la Năvodari un fel de Centru Olimpic de fotbal”, a adăugat managerul general de la Săgeata.
PLAN PENTRU PRIMA LIGĂ. Pe lângă preocuparea legată de dezvoltarea fotbalului năvodărean la nivel de copii și juniori, gruparea de pe litoral are drept obiectiv pe termen scurt revenirea în Liga 1. În acest sens, Săgeata Năvodari a demarat o campanie de achiziții spectaculoasă, care a culminat cu revenirea la echipă a doi dintre cei mai importanți jucători din sezonul trecut, spaniolul Emilio Guerra și sârbul Milos Deletic. „În paralel cu modernizarea infrastructurii, lucrăm la formarea unei echipe competitive, care să promoveze la finalul acestui sezon. În zilele următoare sperăm să mai aducem câțiva jucători de valoare”, a spus Băbuțan.
Echipa pregătită de Cătălin Anghel va disputa astăzi, de la ora 10.00, pe stadionul „Flacăra” din Năvodari, un meci amical în compania celeilalte formații de ligă secundă din județ, FC Farul Constanța.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More